Paralympisch kampioen Esther Vergeer ontvangt beeld Liliane Fonds

19/09/2008 14:15

Liliane Fonds

's-Hertogenbosch, 19 september 2008 - Vandaag wordt rolstoeltennisster Esther Vergeer gehuldigd vanwege haar prestaties in Beijing. Het is haar gelukt om voor de derde keer goud te winnen bij rolstoeltennis dames enkelspel. Op initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangt Vergeer een beeld dat symbool staat voor het werk van het Liliane Fonds, een organisatie die zich inzet voor gehandicapten.

Voor haar prestaties ontving Vergeer eerder al een hoge Koninklijke Onderscheiding. Vanmiddag, als de andere Paralympische gouden medaillewinnaars ook geëerd worden met een Koninklijke Onderscheiding, ontvangt Vergeer daarom uit handen van staatssecretaris Jet Bussemaker een beeld met een bijzondere betekenis. Het is een replica van het beeld dat in 2005 speciaal voor het Liliane Fonds is gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Het 'Lilianebeeld' toont een jonge vrouw op krukken met op haar rug een kind. "Die krukken maken haar niet beklagenswaardig", zei de maakster Renée van Leusden in een toelichting, "integendeel, ze zijn een poort naar vrijheid, ze stellen haar in staat om weer mee te doen."

Meedoen is tevens het motto van het Liliane Fonds. Door kleinschalige, persoonsgerichte en rechtstreekse hulp aan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden krijgen zij een kans om mee te doen. Ze kunnen weer spelen met andere kinderen, naar school gaan en later zelfs werken. Op die manier maken ze volwaardig deel uit van de samenleving.

Ook Esther Vergeer heeft zich, toen zij tijdens haar jeugd in een rolstoel belandde, niet uit het veld laten slaan. In de sport vond zij haar uitdaging en inmiddels bezet zij al tien jaar de eerste plaats op de wereldranglijst in het rolstoeltennis. Vergeer wordt in de internationale sportwereld beschouwd als een fenomeen. Begin dit jaar is zij met tien andere sporters uit de wereld uitgeroepen tot ambassadeur van het Internationaal Paralympisch Comité.