FNV

visual

19-9-2008

Zijn de pensioenen wel veilig?

Het tumult op de aandelenmarkten van deze week maakt velen ongerust over de waarde van hun pensioenaanspraken. Pensioenfondsen beleggen immers een groot deel van hun vermogen in aandelen. Volgens FNV-bestuurder Peter Gortzak is het toezicht op de fondsen goed, en is het nog te vroeg om conclusies te trekken over indexering en premies.

De FNV zit in de besturen van de meeste pensioenfondsen van bedrijfstakken, zoals PGGM (zorg en welzijn), ABP (ambtenaren) en PME (metaal en elektro), maar niet in die van ondernemingspensioenfondsen.

Gortzak: "De situatie is zorgelijk, al geeft het sterke koersherstel van vandaag (vrijdag 19 sept.) weer reden tot hoop. Rond 1 oktober maken de fondsen zoals elk jaar de balans op. Afhankelijk daarvan wordt besloten of de pensioenuitkeringen meestijgen met de inflatie (indexering) of niet. Dat kan per fonds verschillen. We moeten de ontwikkelingen dus nog even afwachten. Dat geldt ook voor een eventuele premieverhoging."

Hij wijst erop dat indexatie niet alleen van belang is voor gepensioneerden, maar ook voor werkenden. "Sinds de omvorming van het pensioenstelsel, van eindloon naar middelloon, is de vaststelling van dat middelloon bepalend voor je latere pensioenaanspraken."

Omvallen? Lopen pensioenfondsen ook de kans om te vallen, zoals met een aantal Amerikaanse banken is gebeurd? Met andere woorden: zijn de pensioengelden überhaupt nog wel veilig? Gortzak is daar absoluut niet bang voor. "De situatie van toezicht verschilt ontzettend met die in de VS. Bovendien zitten we er zelf bij, en het toezicht is begin deze eeuw na de sluipende beurskrach nog aangescherpt. Alle pensioenfondsen hebben een dekkingsgraad van meer dan honderd procent, zodat ze de verplichtingen kunnen waarmaken. Vergeet ook niet dat het toezicht op banken anders is dan dat op pensioenfondsen. Je kunt geen appels met peren vergelijken."

Momentopnamen Gortzak wil wel nadenken over het huidige systeem, waarbij één moment in het jaar bepalend is voor de indexering van de pensioenen. "We hebben nu te maken met sterk fluctuerende dag- en zelfs uurkoersen. Dat moet misschien anders."

Individueel belegd pensioen Wie een pensioen heeft bij een commerciële verzekeraar, dat uitsluitend is gebaseerd op de waarde van beleggingen, wordt uiteraard veel directer getroffen door eventuele koersdalingen. Dat kun je zelf uitrekenen, of je kunt een waardeopgave vragen aan je pensioenfonds. Daar heeft de FNV echter geen bemoeienis mee.