Gemeente Tilburg

Datum

19 september 2008

Nieuwe aanpak parkeerregeling in Oude Stad
Bewoners bepalen zelf of parkeerregeling ingevoerd wordt Het college heeft deze week besloten om de procedure voor de invoering van parkeerregelingen in de Oude Stad aan te passen. Bewoners en ondernemers bepalen in het vervolg zelf of zo'n regeling ingevoerd gaat worden. Wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer): "Allereerst vragen we alle bewoners en ondernemers in de gebieden die in aanmerking komen of zij parkeerproblemen ervaren in hun wijk. Op basis van de reactie maken we een plan voor parkeerregulering. Dit plan wordt voorgelegd aan de bewoners en ondernemers. Zij kunnen vervolgens voor of tegen invoering stemmen. De meerderheid van de stemmen is uiteindelijk bepalend."

Een andere aanpassing is dat de gemeente kiest voor invoering van een gemengd systeem. Hierdoor wordt er niet langer onderscheid gemaakt tussen vergunninghoudersplaatsen en plaatsen voor kort betaald parkeren. Een dergelijk systeem heeft als voordelen dat bewoners op meer plaatsen hun auto kunnen parkeren en dat er extra (betaalde) parkeermogelijkheden zijn voor bezoekers. Deze aanpassing geldt niet alleen voor Oud Noord maar ook voor de andere delen van de stad waar al parkeerregulering is ingevoerd.

Oud Noord
In het voorjaar van 2008 heeft de gemeente een plan voor parkeerregulering voorgelegd aan de bewoners en ondernemers in Oud Noord. Er zijn veel reacties op dit plan binnengekomen. Op 16 september zijn de reacties van de bewoners en ondernemers voorgelegd aan het college. Deze reacties hebben geleid tot enkele inhoudelijke aanpassingen in de parkeerregulering en het aanpassen van het proces om parkeerregulering in te voeren.

Momenteel wordt gewerkt aan het definitieve plan voor Oud Noord. Dit plan wordt vervolgens voorgelegd aan de bewoners en ondernemers in het gebied. Het gebied in Oud Noord waar voor wordt gesteld om parkeerregulering in te voeren is aanzienlijk verkleind. Globaal omvat het nu de straten vanaf de spoorlijn tot en met het Besterdplein. In welke straten parkeerregulering komt, ligt nog niet vast. Een enquête onder bewoners en ondernemers over het gewijzigde plan is daarvoor bepalend. Alleen in de straten met een meerderheid voor de uitvoering van het plan, komt parkeerregulering.

Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Fysiek op 29 september aanstaande.