Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Motie PvdA aangenomen door gemeenteraad Haarlem:

Smedestraat wordt tweerichtingsverkeer voor fietsers

Er komt al vanaf 2010 tweerichtingsverkeer voor fietsers in de Smedestraat, in plaats van pas na 2014. Dat heeft de Haarlemse gemeenteraad op initiatief van de PvdA donderdag 18 september besloten. Hierdoor zullen fietsers meteen bij de oplevering van de 'Rode Loper' tussen station en Grote Markt in twee richtingen door de Smedestraat kunnen fietsen.

Het plan 'van Riool tot Rode Loper' zal eindelijk gerealiseerd worden. Dit houdt in dat de Kruisstraat, de Smedestraat en de Jansstraat autoluw worden. PvdA-raadslid Moussa Aynan: "Voor dit gebied zal dit een economische stimulans opleveren waar de hele binnenstad beter van wordt. Naast het rustiger straatbeeld, zal het er ook gewoon gezelliger op worden. We hebben allemaal kunnen ervaren hoeveel prettiger de Oude Groenmarkt geworden is nadat deze autoluw is gemaakt".

Voor de Partij van de Arbeid moest er echter wel een obstakel weggenomen worden. De Smedestraat zou namelijk pas tweerichtingsverkeer voor fietsers worden als de parkeergarage onder de Nieuwe Gracht klaar zou zijn, wat op z'n vroegst in 2014 is. Aynan: "Dat vonden we erg jammer, vooral omdat de geplande fietskelder onder het Stationsplein al in 2010 klaar zal zijn en de logische fietsroute van zuid naar het station door de Smedestraat zal lopen. Daar is dan wel tweerichtingsverkeer voor fietsers in deze straat voor nodig".

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 18 september jl. heeft de PvdA dan ook een motie ingediend die het mogelijk moet maken om meteen bij de oplevering van 'de Rode Loper' het voor fietsers mogelijk te maken om in de Smedestraat in twee richtingen te kunnen fietsen. Deze motie werd door alle partijen gesteund. Wethouder Maarten Divendal beloofde de motie uit te voeren en dat betekent vanaf 2010 al tweerichtingsverkeer in de Smedestraat.

*** EINDE PERSBERICHT ***