Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van mw. drs. E.M.J. Schell
(ingekomen 9 september 2008)

In de "Oostkrant" nr 4 van augustus 2008, worden allochtone vrouwen uitgenodigd deel te nemen aan Arabische les, sportlessen of Nederlandse les. Voor de eerste twee lessen kan met de U-pas een korting worden gekregen. Voor de Nederlandse lessen wordt deze korting niet verstrekt. Navraag bij Cumulus leert dat de achterliggende gedachte is dat een cursus Arabisch analfabete allochtone vrouwen mogelijk kan helpen aan een baan te komen. Navraag bij het U-pas bureau heeft uitgewezen dat het hier een zogenaamde 'cultuurkorting' betreft. Deze wordt voor 60% gesubsidieerd door de gemeente Utrecht.

De VVD is verontrust over het feit dat er Arabische lessen voor allochtone vrouwen worden georganiseerd van gemeenschapsgeld en dat er op lessen Arabisch wel korting wordt gegeven en op lessen Nederlands niet. Dit roept bij de VVD de volgende vragen op:


1. Is het college op de hoogte van het hierboven beschreven cursusaanbod van Cumulus en de bijbehorende prijzen en kortingen? Zo nee, waarom niet?
2. De wijkwelzijnsorganisaties worden gefinancierd door gemeente Utrecht. Hoe wordt het geven en de organisatie van de lessen Arabisch, Nederlands en sport gefinancierd? Hoeveel gemeentelijke subsidie ontvangt Cumulus hier direct en/of indirect voor (graag uitsplitsen naar type les)?
3. Is deze situatie uniek voor de wijk Oost en het cursusaanbod van Cumulus, of doet een vergelijkbare situatie zich ook in andere wijken voor? Hoeveel geld spenderen wijkwelzijnsorganisatie voor taallessen in een andere taal dan Nederlands?
4. Acht het College het financieren /organiseren van Arabische lessen een (indirecte) overheidstaak? Zo ja, waarom?
5. Wordt er alleen lesgegeven in Arabisch of ook in andere vreemde talen (bijvoorbeeld Grieks, Frans of Spaans). Indien er niet in andere vreemde talen les wordt gegeven, kan het College dan aangegeven waarom er specifiek voor Arabisch is gekozen?
6. Waarom zijn de lessen alleen toegankelijk voor allochtone vrouwen?
7. Welke afspraken gelden er tussen de gemeente Utrecht en het U-pas bureau over deze 'cultuurkorting'?
8. Is het college op de hoogte van de vooronderstelde voordelen voor arbeidsparticipatie die worden toegeschreven aan het volgen van cursussen in een vreemde taal? Zo ja, ligt hier enig (wetenschappelijk) onderzoek aan ten grondslag?

Verder heeft de VVD fractie vernomen dat deelnemers aan bovengenoemde cursussen die tevens uitkeringsgerechtigde zijn, bij de sociale dienst het restbedrag van hun cursus terug kunnen vragen. Via deze cursussen komen mensen immers makkelijker met anderen in contact, hetgeen het vinden van een baan ten goede zou kunnen komen.

Dit leidt tot de volgen de aanvullende vragen:

9. Welke regels hanteert de dienst Sociale zaken en werkgelegenheid bij het toekennen van een vergoeding voor het volgen van cursussen in een vreemde taal?
10. Kan het college verduidelijken hoeveel cursusgeld voor cursussen in een vreemde taal de gemeente terugbetaalt aan cursisten?

---- --