Ingezonden persbericht


Koninklijk Horeca Nederland start groot onderzoek

Woerden, 18 september 2008
Op verzoek van Koninklijk Horeca Nederland gaat het bedrijfschap Horeca en Catering onderzoek doen naar de omzetontwikkeling in vooral de 'natte' horeca dit jaar. De opdracht wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Synovate. "Als brancheorganisatie willen we inzicht hebben in de gevolgen van het rookverbod en andere ontwikkelingen op de omzet van horecabedrijven", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijk Horeca Nederland.

De resultaten moeten inzicht geven in de beïnvloedende factoren op de omzet. Dit zijn de economische ontwikkelingen, slechte zomer, wel/geen rookruimte, wel/geen terras, bedrijfsgrootte, regio, mate van stedelijkheid. In het belang van een hoge respons en representativiteit wordt het onderzoek telefonisch uitgevoerd door onderzoeksbureau Synovate.

Uit een eerder onderzoek, dat Koninklijk Horeca Nederland in juni 2008 al heeft uitgevoerd, bleek dat de verwachtingen van horecaondernemers over de effecten van het rookverbod verschillend waren. Die verwachtingen werden vaak ingegeven door de mogelijkheden om voorzieningen te treffen, maar ook door de knelpunten die vooral kleine horecaondernemers zien. Naar aanleiding van dit onderzoek en de behoefte van de brancheorganisatie aan objectieve en betrouwbare cijfers over de effecten van het rookverbod, is besloten om via het bedrijfschap Horeca en Catering een grootschalig onderzoek te doen.

Uit het bestand van het bedrijfschap Horeca en Catering wordt een representatieve steekproef getrokken. In dit bestand zijn alle 41.000 horecagelegenheden vertegenwoordigd. De nadruk bij de steekproef ligt op de 'natte' horeca: café/barbedrijven, zaalbedrijven en de discotheken, omdat naar verwachting de gevolgen van het rookverbod daar het grootst zijn. De omzetten staan centraal in het onderzoek.

De verwachting is dat in de tweede helft van oktober 2008 de resultaten bekend zullen zijn.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -