Gemeente Apeldoorn

Succesvolle actie: Ruim half miljoen Groene Voetstappen in een week

Apeldoorn - 70.000 Leerlingen hebben deze week meer dan 501.937 'Groene Voetstappen' verzameld door lopend en fietsend naar school te gaan. Vrijdag 19 september werd dit aantal tijdens de feestelijke afsluiting van de actie door Het Klimaatverbond in Apeldoorn op basisschool De Ploeg bekend gemaakt. Hiermee werd het streefgetal van een half miljoen ruim gehaald. Gedeputeerde (Gelderland) Annelies van der Kolk en wethouder Michaël Boddeke (gemeente Apeldoorn) mochten tijdens deze feestelijke bijeenkomst de Apeldoornse voetstappen in ontvangst nemen en vragen beantwoorden die leerlingen aan hen wilden stellen. De wethouder en de gedeputeerde in Apeldoorn kregen dan ook vragen als: Waarom laten we geen auto's met windmolens erop rijden. Ook lieten veel kinderen weten dat ze het belangrijk vonden dat de fietspaden en de trottoirs goed onderhouden worden en zonder oneffenheden zijn. De wethouder onderstreepte het belangrijk hiervan en zei ook dat Apeldoorn fietsverkeer stimuleert door fietsers voorrang te geven door de fietssnelwegen die er in de stad zijn. Voor volgend jaar sprak hij een weddenschap af tussen ambtenaren en deelnemende basisschoolleerlingen. Als tegenprestatie gaan de ambtenaren dan mee doen met Fietsen Scoort. De kinderen durfde de uitdaging wel aan. Gedeputeerde Annelies van der Kolk liet weten dat ze onder de indruk was van wat de leerlingen hebben laten zien en dat zij in Gelderland heel hard werkt aan goede fietspaden, openbaar vervoer, schone auto's (rijden op aardgas) en energie uit zon, water, wind en biomassa.

Apeldoorn is een van de 64 gemeenten die mee deden aan deze succesvolle actie die door Het Klimaatverbond werd georganiseerd. De actie heeft veel leerlingen aan het denken gezet over wat je zelf kan doen om energie te besparen, maar ook vragen opgeroepen over hoe bestuurders omgaan met hun toekomst en wat de bijdrage van politici is om de klimaatverandering te stoppen. In meer dan dertig gemeenten (o.a. Lochem, Bergen op Zoom, Zeist, Westland, Zaltbommel en Scheemda) gingen net als in Apeldoorn leerlingen hun voetstappen aanbieden en hun vragen stellen aan hun wethouder milieu. In enkele gemeenten staat dit voor volgende week op het programma (o.a. Enschede).

Het Klimaatverbond, is een vereniging voor en door gemeenten, provincies en waterschappen. Haar voornaamste doel is om het klimaat- en milieubeleid op een hoger niveau te brengen. Dat doen ze sinds 1992 door elkaar te informeren en zo nodig te assisteren, samen problemen aan te pakken en gezamenlijk op te treden, zoals bij het opstellen en afsluiten van het klimaatakkoord. Het Klimaatverbond heeft meer dan 120 lagere overheden als lid of geassocieerd lid. De organisatie treedt op als belangenbehartiger, vraagbaak voor haar leden op het gebied van klimaatbeleid, informatieleverancier, aanjager van onderzoek en projecten, uitvoerder van projecten in het belang van haar leden en het ontwikkelen en uitvoeren van projecten die leiden tot bewustwording onder de burgers en lagere overheden op het gebied van klimaatverandering, bij voorkeur in samenwerking met andere organisaties. De Groene voetstappenactie wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VROM en de Provincies Gelderland en Noord-Brabant.

NB De foto's kunnen rechtenvrij worden gebruikt o.v.v. de naam van de fotograaf Thomas de Graaf

Vereniging Klimaatverbond Nederland | www.klimaatverbond.nl Postbus 9033 | 7300 ES Apeldoorn | Tel: (055) 5802004 | (06) 4 01 01 664 | Fax: (055) 580 1046

(dinsdag, woensdag en donderdag)

Help je mee Groene Voetstappen verzamelen in de Week van de Vooruitgang?

www.groenevoetstappen.nl | www.weekvandevooruitgang.nl, 15-22 september 2008, een week in het teken van duurzame mobiliteit