Woonbond


11-09-2008

Zaterdag 20 september Burendag

Al bijna 100.000 buren zijn bezig met de voorbereidingen voor Burendag op zaterdag 20 september aanstaande. Het aantal buurtinitiatieven ligt nu al fors hoger dan vorig jaar. De financiële ondersteuning voor ieder goed buurtinitiatief van maximaal 1.000 euro van het Oranje Fonds heeft hieraan bijgedragen. Met name met het organiseren van buurtfeesten blijkt Nederland in actie te komen voor de buurt. De meest actieve buren wonen dit jaar in de gemeente Hoogeveen in Drenthe.

Met het thema Kom in actie voor de buurt organiseren buren in alle delen van het land duizenden activiteiten. Deze worden massaal aangemeld via www.burendag.nl. Het organiseren van een buurtfeest staat landelijk op één als activiteit om in actie te komen voor de buurt, gevolgd door het opknappen van de speeltuin. Maar het samen planten van bloemen in de buurt blijkt ook populair en staat op de derde plaats.
Jonne Boesjes, woordvoerder van het Oranje Fonds: Elk buurtinitiatief krijgt maximaal 1.000 euro van het Oranje Fonds, of je nu met elkaar een bloemenperk aanlegt, een buurtfeest organiseert of de speeltuin opknapt. De 1 miljoen euro die wij ter beschikking stellen is nog niet op! We zien graag nog veel meer verzoeken tegemoet. Het aanvragen is eenvoudig en kan via de website www.burendag.nl.

Vorig jaar vierden 350.000 buren Burendag en werden er meer dan 5.000 buurtfeesten georganiseerd. De oorspronkelijke initiatiefnemer Douwe Egberts vroeg dit jaar het Oranje Fonds het voortouw te nemen in de organisatie, zodat de nieuwe feestdag nog verder kan groeien tot een maatschappelijk fenomeen. Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.