Provincie Zuid-Holland


Op 20 september gratis naar het Buytenland

==============


Zaterdag aanstaande kunnen bewoners uit de Rotterdamse regio gratis naar het Buytenland. Zonder al te lang te reizen. Buytenland ligt niet buíten de Nederlandse grens, maar is een toekomstig groengebied vlak onder Rotterdam. Op zaterdag 20 september organiseert de provincie Zuid-Holland van 13.00 tot 17.00 uur een informatiemarkt over de toekomstige inrichting van het landschapspark Buytenland. De aanleg maakt onderdeel uit van Project Mainportontwikkeling Rotterdam.

Het landschapspark Buytenland moet de oprukkende verstedelijking een halt toe te roepen. Dit is belangrijk voor de huidige bewoners en omwonenden van het 1200 voetbalvelden grote groengebied. Bovendien willen Rotterdammers meer groen dicht bij de stad. Daarom verandert het gebied tussen 2013 en 2021 van een akkerbouwgebied in een natuur- en recreatiegebied met ruimte voor agrarische activiteiten. Momenteel wordt bekeken hoe het goede van het Landschapspark Buytenland te behouden is en hoe de kwaliteit van het groen vergroot kan worden zodat het beter aansluit op de behoeften van de mensen uit de stad. In 2009 en 2010 worden de inrichtingsplannen gemaakt. Dit wil de provincie samen met de huidige bewoners en bewoners in de regio opstellen. Zij kunnen aangeven welke activiteiten zij graag zien in het gebied.

Op 20 september kunnen bezoekers het gebied in de oude staat beleven. Er zijn op en rondom zorgboerderij De Buytenhof aan de Rhoonse Rijsdijk informatiestands en doorlopende (film)presentaties. Daarnaast zijn er ook gebiedsexcursies met de tractor en de kano en er zijn activiteiten zoals fruit plukken in de boomgaard, pony rijden en waterspellen voor de jeugd. Bezoekers die graag meedenken over de toekomstige inrichting kunnen zich op deze dag opgeven.

De bewoners uit het gebied hebben de provincie reeds een belangrijke opgave meegegeven: laat onze boerengeschiedenis niet verloren gaan in moderne hedendaagse recreatiefaciliteiten. De naam Buytenland verbindt de toekomst dan ook met het agrarische verleden: de oudste polder in het gebied heet 'Het Buitenland van Rhoon'. De karakteristieke dijken, oude waterstructuren en landelijke, grootschalige openheid zorgen blijvend voor de verbinding tussen het verleden en het heden van Landschapspark Buytenland. Kijk voor meer informatie op www.kiezenvoorgroen.nl

Project Mainportontwikkeling Rotterdam
De doelstellingen van Project Mainportontwikkeling Rotterdam bestaan uit de versterking van de mainport Rotterdam (aanleg Tweede Maasvlakte) en uit de verbetering van de leefbaarheid in de regio (aanleg 750 hectare natuur- en recreatiegebied, onder andere Landschapspark Buytenland, en de verbetering van Bestaand Rotterdams Gebied).

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22