Gemeente Ubbergen


Persberichten

Burendag in Ubbergen op 20 september

Op 20 september viert Ubbergen, net als de rest van Nederland, voor de
3e keer Burendag. Het thema van Burendag is dit jaar: "Kom in actie voor de buurt". Om al deze initiatieven van buurtbewoners te ondersteunen, stelt het Oranje Fonds 1 miljoen euro ter beschikking. Maatschappelijk fenomeen
De afnemende samenhang in de buurt was voor Douwe Egberts aanleiding om in 2006 Burendag te introduceren. Met koffie brengt Douwe Egberts sinds jaar en dag verschillende mensen tot elkaar. Zo vierden vorig jaar 350.000 buren Burendag en werden er meer dan 5.000 buurtfeesten georganiseerd. De Prinses Beatrixstraat in Ooij was toen de meest feestelijke straat!

Ook dit jaar neemt de koffiebrander weer het initiatief en brengt hij Burendag bij een breed publiek onder de aandacht. Douwe Egberts vroeg het Oranje Fonds het voortouw te nemen in de organisatie, zodat de nieuwe feestdag nog verder kan uitgroeien tot een maatschappelijk fenomeen. Het Oranje Fonds is het grootste fonds van Nederland op sociaal gebied dat initiatieven stimuleert die de samenhang in Nederland bevorderen. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

Kom in actie voor je buurt
Op Burendag komt Nederland dit jaar massaal in actie voor de buurt. Buurtbewoners die samen op 20 september in actie komen - door bijvoorbeeld graffiti en vuil te verwijderen - kunnen tot EUR 1.000,- gesteund worden door het Oranje Fonds. De buurtinitiatieven die gefinancierd worden moeten bijdragen aan de samenhang in de buurt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om initiatieven als het plaatsen van beplanting, het opknappen van een speelplaats voor kinderen of het organiseren van een buurtmaaltijd om elkaar beter te leren kennen. Alle actieve buurten maken kans om op 20 september bijzonder bezoek te krijgen...

Wat wordt er bij mij in de buurt aangepakt?
Vanaf half augustus is - op de speciale website www.burendag.nl - voor iedereen gemakkelijk zichtbaar wat er op 20 september in zijn of haar buurt al wordt aangepakt door buurtbewoners. Ook kunnen buren zelf een buurtinitiatief plaatsen of zich aansluiten bij een initiatief uit de buurt. Op deze website zijn ook tips te vinden die bij het aanpakken van de buurt van pas kunnen komen.

Informatie en aanmelden
Voor aanmelden en/of meer informatie over Burendag kunt u vanaf 11 augustus kijken op www.burendag.nl.