Uitgave van Consulaat Generaal van Nepal in Nederland
Nepal Nieuws
http://www.nepal.nl/nieuws.htm

cid:660400716@28112006-2E87


Tweehonderdzesendertig miljard roepie

Minister van financien Baburam Bhattarai (Maoisten) presenteerde afgelopen vrijdag de staatsbegroting voor het fiscale jaar 2008-2009.
De uitgaven zijn met veertig procent t.o.v. vorig jaar verhoogd tot 236 miljard roepie, ofwel 2.2 miljard euro. Dit is ongeveer 75 euro per Nepalese burger.
(Ter vergelijking: de Nederlandse begroting is 180 miljard euro, ofwel ruim 10.500 euro per inwoner - 140 maal zoveel als in Nepal.)

sep_19_08_budget_baburam.jpg

Minister van financien Bhattarai

Sommige maatregelen kunnen op grote instemming van de bevolking rekenen, zoals het kwijtschelden van schulden voor de allerarmsten. Ook zullen weduwen, invaliden en 'onaanraakbaren' een maandelijks toelage van ongeveer zes euro krijgen - in Kathmandu net toereikend om een biertje te kunnen scoren in een nachtclub maar in een gemiddeld Nepalees dorp voldoende voor een maandje rijst.
Families van omgekomen strijders krijgen een compensatie van ongeveer duizend euro.

Wie gaat dat allemaal betalen? India springt bij met een hulppakket, de donorlanden spreken over een 'peace dividend', maar ook de industrie dient ook weer tot leven gebracht te worden. Private investeringen worden aangemoedigd, privé bezit zal ongemoeid worden gelaten, en braak liggend land moet weer worden bebouwd. Het is, kortom, een nieuwe begroting, zowel getalsmatig als ook wat betreft doelstellingen en inhoud.

Voorrang zal worden gegeven aan het ontwikkelen van waterkrachtcentrales ('hydro'), verbeteren van de landbouw en het bevorderen van toerisme. De economische groei wordt het komend jaar geschat op 7 procent, de inflatie zou even hoog zijn.

Olifant

Cynici weten nog niet goed hoe op de begroting te reageren. Is het menens, of bedriegt de schone schijn? Een populair Nepalees spreekwoord wordt in de krant aangehaald: "Haathilai duitaa daant hunchha, eutae khaane, euta dekhaune" - ofwel: de Olifant heeft twee soorten tanden: één om mee te pronken (om de kapitalistische critici gerust te stellen) en de andere om te kauwen (die de verborgen maoistische agenda representeert om van Nepal een communistische staat te maken.)
"Time will tell" is ook een veel gebruikte uitdrukking in Nepal - het liefst begeleid met een licht schouderophalen en het ten hemel richten van ogen.

Excuses

De Minister voor Landhervorming, de Maoist Matrika Yadav, weigerde zijn excuses te maken wegens 'unruly behaviour' en heeft zijn ontslag aangeboden aan premier Dahal - een week of twee nadat hij was geïnstalleerd als minister.

Matrika_Yadav .jpg

Minister Yadav

De reden is wat lastig te achterhalen, maar het komt op het volgende neer: een stuk land, dat door de maoisten destijds was ingepikt van een zekere Birendra Shah (die later dood werd gevonden, vermoedelijke vermoord door de maoisten) was recentelijk door de politie weer teruggevorderd, waarop de landhervormende minister aan de Young Communist League (YCL) - naar men zegt - opdracht had gegeven om het opnieuw in te pikken.

Dat leidde tot een rel in het kabinet. De United Marxist Leninist partij (UML) en de derde regeringspartij, de Madhesi Forum, dwongen hun grote Maoistische coalitiepartner om Yadav tot de orde te roepen.
Het Centrale Comité van de Maoisten zette Yadav desgevraagd onder druk, maar die wist van geen wijken en schijnt geroepen te hebben: "Ik ben de enige minister die opkomt voor de rechten van de arme mensen".
Waarop hij zijn ontslag aanbood.

De vraag lijkt inderdaad gewettigd: waar zet de Olifant zijn tanden in ... en welke?


Vorige nieuwsbrieven: zie het Nepal Nieuws Archief
http://www.nepal.nl/nieuws.htm
(voor illustraties en hyperlinks zie het origineel)