Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 5 maart 2008

Kenmerk 036

Amsterdam op 21 september opnieuw autovrij

Onder het motto `Gezond bewegen in een schone stad' is Amsterdam op zondag 21 september opnieuw grotendeels autovrij. Dat heeft het college van B&W besloten. Ook dit jaar kunnen inwoners en ondernemers subsidie krijgen om evenementen en activiteiten te organiseren. Vorig jaar waren dat er meer dan tachtig, verspreid over de hele stad. De gemeente Amsterdam wil met de autovrije dag het lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer binnen de ring stimuleren en het gebruik van de P+R voorzieningen in de stad bevorderen voor een gezondere lucht.

Onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) uit oktober 2007, vlak na de autovrije dag 2007, wijst uit dat driekwart van de Amsterdammers vindt dat er weer een autovrije zondag georganiseerd moet worden. Op de autovrije dag liet volgens hetzelfde onderzoek tweederde van de Amsterdammers de auto staan. Bij de reguliere en extra P+R terreinen werden zesduizend gratis vervoerbewijzen voor het OV verstrekt. Wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer): "De stad was volgens politie, centrale stad en stadsdelen zeer autoluw. En daarmee kunnen we spreken van een geslaagde dag, al zijn er natuurlijk verbeterpunten. Die nemen we zeker ter harte."

Met de autovrije dag wil de gemeente Amsterdammers én bezoekers van de stad laten zien dat men zonder auto ook snel en goed naar en door de stad kan reizen. "Op een drukke weg als de Stadhouderskade was op de autovrije dag in 2007 tot 30% minder schadelijk fijn stof in de lucht. Dat blijkt uit metingen van de GGD Amsterdam. Voor een stad met gezonde lucht moeten we dus echt de auto vaker laten staan en kiezen voor alternatief vervoer. De autoloze zondag laat zien dat dit mogelijk is," zegt Marijke Vos, wethouder Milieu. Amsterdam sluit met de autovrije dag aan bij het landelijke initiatief van Milieudefensie `De week van de vooruitgang' die loopt van 16 t/m 22 september.

Extra inzet verkeersregelaars en communicatie In 2007 was de druk op de verkeersafzettingen aan de rand van het afgesloten gebied groot. Dit jaar worden er daarom nog eens vijftig extra verkeersregelaars ingezet bij de afzettingen. Ook is er meer geld gereserveerd voor regionale en landelijke communicatie. De centrale stad en de stadsdelen hebben gezamenlijk 537.500 gereserveerd om de autovrije dag tot een succes te maken.

Evenementen
Op de autovrije zondag wordt traditiegetrouw de Dam tot Damloop gehouden. Daarnaast stelt de gemeente subsidie beschikbaar aan bewoners en ondernemers om evenementen en activiteiten te organiseren. Initiatieven kunnen worden aangemeld via autovrijedag@ivv.amsterdam.nl

Autovrij gebied
Het autovrije gebied bevindt zich binnen de ring A10, met uitzondering van het stadsdeel Zeeburg. Verkeer kan tussen 10.00 en 17.00 uur vanaf de ring A10 de stad niet in, maar wel uit. Belangrijke doorgaande routes in de stad houdt de gemeente vrij voor nood- en .

5 maart 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 036 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

hulpdiensten. Het openbaar vervoer en taxi's blijven rijden. Op 20 maart besluiten de stadsdelen in overleg over deelname. Meer informatie: www.autovrijedag.amsterdam.nl.

Pb-036