Amsterdam Oud Zuid


21 september 2008: autovrije dag

Ook dit jaar weer een autovrije zondag

Onder het motto `Gezond bewegen in een schone stad' is Amsterdam op zondag 21 september opnieuw grotendeels autovrij. Ook dit jaar kunnen verenigingen, inwoners en ondernemers subsidie krijgen om evenementen en activiteiten op straat te organiseren. Vorig jaar waren dat er meer dan tachtig, verspreid over de hele stad.

Gemeente en stadsdelen willen met de autovrije dag het lopen, fietsen en reizen met het openbaar vervoer binnen de ring stimuleren en het gebruik van de P+R voorzieningen in de stad bevorderen voor een gezondere lucht.

Stadsdeel Oud-Zuid sluit zich hierbij van harte aan. "Op een drukke weg als de Stadhouderskade was op de autovrije dag in 2007 tot 30% minder schadelijk fijn stof in de lucht. Dat blijkt uit metingen van de GGD Amsterdam. Voor een stad met gezonde lucht moeten we dus echt de auto vaker laten staan en kiezen voor alternatief vervoer. De autoloze zondag laat zien dat dit mogelijk is", zegt Paul van Grieken, wethouder Milieu van het stadsdeel. Amsterdam sluit met de autovrije dag aan bij de landelijke `Week van de vooruitgang' die loopt van 16 tot en met 22 september.

Extra verkeersregelaars en communicatie

In 2007 was de druk op de verkeersafzettingen aan de rand van het afgesloten gebied groot. Dit jaar worden er daarom nog eens vijftig extra verkeersregelaars ingezet. Ook is er meer geld voor regionale en landelijke campagne.

Autovrij Albert Cuyp 2007

Evenementen

Op de autovrije zondag wordt traditiegetrouw de Dam tot Damloop gehouden. Daarnaast stelt de gemeente subsidie beschikbaar aan bewoners en ondernemers om evenementen en activiteiten te organiseren.

U kunt initiatieven aanmelden via: autovrijedag@ivv.amsterdam.nl.

Autovrij gebied

Het autovrije gebied bevindt zich binnen de ring A10, met uitzondering van het stadsdeel Zeeburg. Verkeer kan tussen 9.00 en 17.00 uur vanaf de ring A10 de stad niet in, maar wel uit. Belangrijke doorgaande routes in de stad houdt de gemeente vrij voor nood- en hulpdiensten. Het openbaar vervoer en taxi's blijven rijden.

Meer informatie: www.autovrijedag.amsterdam.nl.