Van Gogh Museum

Amsterdam, 13 juni 2008

Samenwerking Van Gogh Museum en The Museum of Modern Art in unieke tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht

Vincent van Gogh (1853-1890), De sterrennacht, 1889, The Museum of Modern Art, New York

Het Van Gogh Museum en The Museum of Modern Art (MoMA) in New York gaan samenwerken voor de tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht. Het is de eerste expositie die gewijd is aan voorstellingen van de avond en de nacht van Vincent van Gogh. Dit thema loopt als een rode draad door Van Goghs oeuvre. Beroemde werken uit internationale collecties die worden getoond zijn onder andere De sterrennacht (MoMA), Eugène Boch (Musée dâOrsay) en De aardappeleters (Van Gogh Museum). Van Gogh en de kleuren van de nacht is het eerste samenwerkingsproject van het Van Gogh Museum en MoMA en is georganiseerd door Joachim Pissarro (Adjunct-conservator van MoMA, Bershad professor kunstgeschiedenis en directeur van de Hunter College Galleries) en Sjraar van Heugten (hoofd Collecties van het Van Gogh Museum). De expositie is van 21 september 2008 tot en met 5 januari 2009 te zien in The Museum of Modern Art in New York en van 13 februari tot en met 7 juni 2009 in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

âDikwijls lijkt me de nacht veel levendiger en kleurrijker dan de dagâ (Vincent van Gogh, Arles 8 september 1888)
Al lang voordat hij kunstenaar werd had Vincent van Gogh een grote liefde voor de sfeer van de avond en de nacht. Hij associeerde die met geborgenheid en poëzie. In Van Gogh en de kleuren van de nacht is te zien hoe hij de verschillende aspecten van de nachtelijke uren onderzoekt en met themaâs combineert als het boerenleven in relatie tot de cyclus van de natuur en de strijd van de mens met de moderne tijd. Van Gogh zag de avond en de nacht als momenten van bezinning en creativiteit, bij uitstek geschikt voor reflectie op de gebeurtenissen van overdag. Hij werkte dan ook graag in deze donkere uren; ze gaven hem energie en inspiratie.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt Van Gogh en de kleuren van de nacht, met bijdragen van o.a. Sjraar van Heugten, Joachim Pissarro en Chris Stolwijk, Van Gogh Museum / The Museum of Modern Art, 160 paginaâs, 115 illustraties, in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Prijs: ⬠24,95.