Gemeente Beverwijk


11-09-2008

RINGSTEKEN in de Zeestraat te Beverwijk op 21 september 2008 van 13.00-15.00 uur

Op 13 augustus j.l. werd het traditionele ringsteken helaas afgelast vanwege het slechte weer. Er is echter een nieuwe datum gevonden. Op zondagmiddag 21 september 2008 organiseert de Zeestraat Promotie Club alsnog voor de 20ste maal het ringsteken in de Zeestraat te Beverwijk. Zoals vanouds wordt er deelgenomen door deelnemers(leden) van de Vrienden van het Aangespannen Paard Noord-Holland. Er valt deze middag weer vele koetsen te bewonderen, Alle wagens zijn authentiek en vanaf het bouwjaar 1885 tot en met 1920, varierende van een Duitse Jachtwagen, Oppenheim Phaeton, Franse Wagonette, Beierse Coupe, Phaeton Variable, Zeeuwse Kapkar tot aan een Spyder. Diverse paardenrassen zijn aanwezig, o.a. KWPN 'ers, Fjorden en niet te vergeten de mooie Friese Paarden. Verschillende deelnemers doen dit jaar al voor de 20ste maal mee, zoals bijvoorbeeld de heer Meijland uit Limmen met zijn Delftse Tilbury en de heer Kuin uit Andijk met een Oostenrijkse Koetsierswagen en zijn 2 Haflingers, Martina en Stibo genaamd. Evenals vorig jaar heeft ook de heer Gerrit Kooy uit Kudelstaart zijn komst aangemeld. We denken hierbij aan de Noorse Marktwagen gevuld met ganzen en vergezeld van de hond, welke bij elke goed gestoken ring, tot grote hilariteit van het publiek, begon te blaffen. Ook de welbekende en een ieder vertederende kleine pony NAPOLEON van de heer Denneman uit Heemskerk is dit jaar gelukkig weer present en natuurlijk ontbreekt Heemskerker Jan Tuin met de friese paarden Hindrik en Valko niet. In totaal zijn er ongeveer 20 deelnemers. Voorafgaande aan het ringsteken wordt er een rondrit door Beverwijk gehouden, waarbij zeker bij het Rode Kruis ziekenhuis en de beide verzorgingstehuizen stapvoets gereden wordt, zodat ook daar de mogelijkheid geboden wordt iets van de prachtige aanspanningen te bekijken. Beverwijker Cor Burger rijdt met zijn landauer en zijn twee Friese paarden als vanouds vooraan in de stoet met aan boord burgemeester van Beverwijk de heer Han van Leeuwen. De landelijk, in paardenkringen, zeer bekende Loek van Bronkhorst presenteert het evenement op vakkundige wijze. Ook is er buiten de vakjury weer een lekenjury aanwezig, die zich uitspreekt over het mooiste geheel. Deze zogenaamde lekenjury wordt gevormd door:
H. van Leeuwen, burgemeester van Beverwijk;
H. Vessies, directeur bedrijven Rabobank IJmond-Noord; H. Rengers, secretaris van de Harddraverijstichting Prins Bernhard; W. Bakker, Van Bakker Assurantien;
C. Portegies, makelaar;
O. Kloes, voorzitter van de Z.P.C.;
Secretaresse van de lekenjury: mw. C. Bilars-Don, raadslid van Beverwijk.

De rondrit start om 12.00 uur vanaf het Harmonielaantje. Vanaf 10.30 uur arriveren de deelnemers daar en gaan inspannen. Dit is altijd prachtig om naar te kijken en voor iedereen toegankelijk. ROUTE: Harmonielaantje, Groenelaan, Zeestraat, Westerhoutplein, Vondellaan, Halve Maan, Stationsplein, Koningsstraat, Peperstraat, Jacob van Deventerstraat, Graaf Janstraat, Schans, Hendrik Mandeweg, Vennenlaan, Kruisweg, Overboslaan, Alkmaarseweg, Plesmanweg. Wijk aan Duinerweg, Warande, Westerhoutplein, Duinwijklaan, Groenelaan. Tegen 13.00 uur aankomst in de Zeestraat.