Gemeente Den Haag

Internationale organisaties houden open huis

Op 21 september zullen verschillende internationale organisaties hun deuren openen voor het publiek. Op deze 'Dag van de Vrede' gaan de deuren open bij het Joegoslavië tribunaal (officieel het International Criminal Tribunal for the Former Jugoslavia), het Vredespaleis (waar het Internationaal Gerechtshof huist) en de organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW). Ook is er een beurs in het World Forum, en openen kleinere internationale organisaties hun deuren.

Het is al langer mogelijk om als publiek bij een zitting in het Joegoslavië tribunaal aanwezig te zijn, en ook het Vredespaleis kan je bezoeken als je het van te voren meldt. Het OPCW is normaal echter uitsluitend toegankelijk voor werknemers, en dit evenement is dan ook uniek in het 11-jarig bestaan van de organisatie.

Naast het Joegoslavië tribunaal, het Vredespaleis en de OPCW zijn er nog meer organisaties die zich op deze dag aan het publiek presenteren. Er is een voor iedereen toegankelijke beurs in het World Forum, gelegen tussen het Joegoslavië tribunaal en de OPCW, waar veel organisaties een stand hebben en presentaties geven over hun werkzaamheden. Ook van deze organisaties hebben de meeste wel eens gehoord, maar is het vaak onduidelijk wat ze precies doen. Zoals Europol, dat al jaren in Den Haag zit. En ook het Internationaal Strafhof, dat net als Europol de komende jaren gaat verhuizen binnen de stad. Zaken die veel mensen bezighouden, aangaan en interesseren. Maar ook de kleinere, bij het publiek relatief onbekende organisaties, zoals het Iran-US Claims tribunal, het Speciale Hof voor Sierra Leone en de Haagse Academische Coalitie. En ook bijvoorbeeld de wereldwijd opererende Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht.

Gratis bussen
Vanaf 13.00 rijden er gratis bussen van het stadhuis naar de organisaties. Op deze bussen zullen verschillende medewerkers van het Bureau Internationale Zaken van de gemeente Den Haag toelichting geven op de internationale stad van vrede en recht, en hun eigen werkzaamheden. Op sommige bussen zullen enkele prominente personen de toer begeleiden. De bussen blijven tot 17.00 uur pendelen tussen het stadhuis en de organisaties, en rijden ook continue tussen het vredespaleis en de andere organisaties.

Aanmelden
De beurs in het World Forum is vrij toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is. Diegenen die ook het vredespaleis, Joegoslavië tribunaal en/ of OPCW organisaties willen bezoeken kunnen zich aanmelden via www.dayofpeace.nl of telefonisch via 070- 4161882. Zij ontvangen dan een toegangsbewijs voor de internationale organisaties.