RVD: bezoek kabinetsdelegatie, Prins van Oranje en Prinses Màxima aan Verenigde Naties in New York

Rijksvoorlichtingsdienst

15 september 2008

Persbericht

Bezoek kabinetsdelegatie, prins van oranje en prinses mÁxima aan verenigde naties in new york

In de periode tussen 21 en 27 september 2008 bezoeken een kabinetsdelegatie, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden New York. De kabinetsdelegatie bestaat uit minister-president Balkenende, minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Timmermans van Buitenlandse Zaken. Aanleiding voor het bezoek is de 63e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) in New York, die minister-president Balkenende zal toespreken. En marge van deze vergadering staan onder andere topontmoetingen gepland over Afrika en de Millennium Ontwikkelingsdoelen en vindt een 'side event' plaats over water en sanitatie. Ook organiseert het Nederlandse kabinet een lunchbijeenkomst om de viering van de 400-jarige relatie tussen Nederland en New York in 2009 voor te bereiden.

De Prins van Oranje is als voorzitter van de United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB) van maandag 22 september tot en met donderdag 25 september bij diverse topbijeenkomsten over de Millennium Ontwikkelingsdoelen. De Prins woont ondermeer het Side Event Water and Sanitation for All bij, en houdt donderdag 25 september een toespraak voor de Round Table Education and Health, een high level panel gewijd aan onderwijs en gezondheidszorg. Prinses Màxima der Nederlanden neemt op maandag 22 september deel aan een high level panel gewijd aan innovatieve financieringsvormen in Afrika (High-Level Meeting on Africa's Development Needs). Minister Koenders treedt bij dat panel als moderator op.

Minister-president Balkenende is op maandag 22 september hoofdspreker bij de 'World Creative Leadership Summit' over het thema onderwijs, georganiseerd door de Louise Blouin Foundation. In de middag van 22 september zal hij deelnemen aan de Top over Afrika. Op dinsdag 23 september is hij aanwezig bij de officiële opening van de AVVN door de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, de heer Ban Ki-moon. Tevens neemt de minister-president op deze dag deel aan enkele ontmoetingen die in het teken staan van de viering van 400 jaar Nederland - New York in 2009. In 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC-schip de Halve Maen New York aandeed. Deze ontdekking leidde tot de stichting van de nederzetting Nieuw Nederland. In dit kader bezoekt de minister-president met minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans burgemeester Bloomberg en gouverneur Paterson. Voorafgaand aan dit bezoek staat een boottocht naar Governor's eiland op het programma met enkele organisatoren van de viering 400 jaar NL-NY 2009. Dit eiland voor de kust van Manhattan is 'ontdekt' door Nederlanders. Het Rotterdamse Architectenbureau West 8 heeft de opdracht gekregen op het eiland een park te ontwikkelen en aan te leggen. Daarnaast vindt er op die dag een grote sponsorbijeenkomst ten behoeve van de viering plaats met de CEO's van Nederlandse bedrijven. Hierbij zal ook de Prins van Oranje aanwezig zijn.

Op woensdag 24 september spreekt de minister-president op het Side Event Water and Sanitation for All waaraan ook Z.K.H. de Prins van Oranje en minister Koenders deelnemen. In de avond van 24 september is de minister-president keynote speaker bij het diner van de Amerikaanse Foreign Policy Association. Hij zal daar spreken over de trans-Atlantische relatie en onder meer ingaan op de samenwerking in Afghanistan, klimaatverandering en op de noodzaak tot versterking van de internationale rechtsorde.

Op donderdag 25 september houdt de minister-president een toespraak bij de Millennium Ontwikkelingsdoelen Top (MDG Top). Samen met minister Koenders roept hij andere regeringsleiders op tot een grotere inzet ten behoeve van de MDG's. Hij pleit ervoor beloftes na te komen en nieuwe vormen van samenwerking te zoeken. In de middag van 25 september houdt de minister-president zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Gedurende zijn verblijf in New York heeft de minister-president bilaterale ontmoetingen met diverse staatshoofden en regeringsleiders. Hij heeft ook, samen met minister Verhagen, een ontmoeting met de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, de heer Ban Ki-moon.

Ook minister Verhagen voert in New York een groot aantal bilaterale gesprekken, onder andere met hoge VN-functionarissen en zijn collega's uit de Verenigde Staten, Rusland, Kazachstan, Egypte en Jordanië. Naast bilaterale kwesties staan hierbij thema's als de verschuivende geostrategische verhoudingen, energiezekerheid en het vredesproces in het Midden-Oosten hoog op de agenda. Op dinsdagmiddag 23 september zal de minister een brainstorm voorzitten over de dilemma's bij de berechting van oorlogsmisdadigers. Hieraan nemen diverse ministers van Buitenlandse Zaken en kopstukken van de VN, het Internationaal gerechtshof en de mensenrechtenbeweging deel.

Minister Koenders woont, naast zijn hierboven aangehaalde deelname aan diverse bijeenkomsten tijdens en rondom de Afrika- en de MDG Top en het Side Event Water and Sanitation for All, een speciale bijeenkomst over moeder- en kindsterfte bij. Minister Koenders zal sessies leiden over ontwikkeling en handel in Afrika (met deelname van Philips), de impact van klimaatverandering in ontwikkelingslanden en de humanitaire situatie in Somalië. Ook zit hij een lunchbijeenkomst voor met collega-ministers uit donor- en ontwikkelingslanden over de hervorming van de VN.

RVD, 15.09.08, 18.18 uur

Noot voor redacties (