Gemeente Oirschot

Zondag Waterdag: Laat je verwonderen!
Waterdag WEB.jpg

21 september a.s. organiseert Waterschap De Dommel samen met zijn partners, voor de derde maal Zondag Waterdag. De jaarlijkse publieksdag van het waterschap. De bezoekers kunnen zich tijdens deze dag op twee locaties laten verwonderen, namelijk bij de Beerze in Spoordonk en op de rioolwaterzuivering in Hapert. Jong en oud kan genieten van een leuke, actieve en informatieve dag. Deze dag staat tevens in het teken van de aanstaande waterschapsverkiezingen.

Verwonderen
Zondag Waterdag speelt zich af op de rioolwaterzuivering Hapert (Castersedijk 25) én bij de Beerze (Spoordonkseweg 130) in Spoordonk. Op de rioolwaterzuivering kan het publiek zelf door middel van een route de zuivering verkennen en zien hoe het vieze rioolwater wordt gezuiverd en schoon de Beerze in gaat. Daarnaast kan men een prachtige wandeling maken door het Jara- en Moerasbos. Dit wordt beheerd door Brabants Landschap. Er worden ook diverse kinderactiviteiten georganiseerd. Zo zijn er waterspelen en kunnen ze hun eigen zuivering nabouwen. Het Pius X college voert allerlei natuurkundige proefjes uit. Verder wordt er uitleg en een toelichting gegeven op de toekomstplannen voor de Aa of Goorloop en het Dalemstroompje. Gemeente Bladel laat zien hoe een rioolgemaal werkt en geeft een presentatie over rioolinspectie.
Bij de Beerze in Spoordonk, nabij de Spoordonkse Watermolen is van alles te beleven. Maak een prachtige wandeling langs de Beerze onder leiding van een IVN-gids en ontdek waarom deze beek heringericht wordt en haar meanderende loop terug krijgt. Op de informatiemarkt presenteren diverse natuur-, milieu- en waterpartners zichzelf. Bezoekers kunnen raden welke vissen in de Beerze zwemmen, zien hoe een vistrap werkt en hun handen in de voelboxen van Brabants Landschap steken. Men kan zich ook laten verwonderen door het poppentheater, de onderhoudsmachines van het waterschap of de watergoochelaar. De gemeente Oirschot presenteert haar rioleringsplannen en Natuurmonumenten maakt u graag wegwijs in de prachtige omliggende natuur. In de Spoordonkse watermolen kan men een film over de Beerze bekijken en er zijn elk uur rondleidingen.

Waterschapsverkiezingen
Van 13 tot en met 25 november 2008 houdt Waterschap De Dommel verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur. Tijdens Zondag Waterdag presenteren de lijsten die meedoen met de verkiezingen zichzelf op beide locaties. Zij geven graag uitleg aan de bezoekers waarom deze juist op hun lijst moeten stemmen! Dit is nog niet alles. In Spoordonk ligt in de poel het enorme groene vlot in de vorm van Nederland zoals dit te zien is in de campagne Nederland Leeft Met Water. Op dit vlot wordt het spannende waterrace-spel gespeeld. Alle bezoekers kunnen hieraan meedoen en kans maken op leuke prijzen. Op www.nederlandleeftmetwater.nl/waterrace kan men oefenen en zich voorbereiden op de waterrace.

Prijsuitreiking
Op beide locaties vindt een officieel moment plaats. In Spoordonk wordt om 13.00 uur door de watergraaf Peter Glas en de burgemeester Ruud Severijns de winnaar bekend gemaakt van de waterklompjes-wedstrijd. Leerlingen van basisschool Sint Jozef hebben een waterklompje gemaakt en het beste klompje wint! Om 14.00 uur zal Peter Glas in Hapert samen met wethouder Theo v.d Voort nog een prijs uitreiken. Op de rioolwaterzuivering kunnen alle bezoekertjes, van 10.00-13.00 uur, hun eigen rioolwaterzuivering bouwen. De watergraaf en wethouder kiezen het mooiste bouwwerk als winnaar.