Gemeente Amsterdam



Amsterdam viert autovrije dag op 21 september met 100 activiteiten op straat

16 september 2008
-
Iris Reshef

Op zondag 21 september aanstaande vindt weer de autovrije dag in Amsterdam plaats, een dag met 100 activiteiten op straat van en voor Amsterdammers onder het motto "gezond bewegen in een schone stad". Mensen kunnen tussen 10.00 en 17.00 uur niet met de auto of motor naar het gebied binnen de ring A10. Alleen de stadsdelen Zeeburg en Amsterdam-Noord blijven toegankelijk. Om 10.00 uur opent het college van B&W met minister Cramer de autovrije dag door het startsein te geven voor de Schoner Vervoer Toer op de NDSM-werf. In deze schoonste optocht ooit rijden de 200 laatste modellen schonere voertuigen door de stad.

Wethouder milieu Marijke Vos: ` Wij hechten grote waarde aan een gezonde en leefbare stad, voor nu en in de toekomst. Het schoner maken van de Amsterdamse lucht is dan ook een belangrijk punt voor dit college. Uit onderzoeken blijkt dat ook de Amsterdammer dit vindt. De autovrije zondag is een symbool geworden om bewuster om te gaan met de stad.'

Extra verkeersregelaars en voorlichting
In 2007 was de druk op de verkeersafzettingen aan de rand van het afgesloten gebied groot. Dit jaar worden daarom nog eens vijftig extra verkeersregelaars ingezet bij de afzettingen en is politie extra alert om te ondersteunen als er iets gebeurt. Ook is er meer voorlichting gegeven om een breder publiek te informeren. Wethouder Verkeer Tjeerd Herrema doet een moreel appel op automobilisten om zich beschaafd te gedragen: "De autovrije dag moet een feestje zijn voor alle Amsterdammers. Daar hoort respect bij voor mensen die op deze dag hun werk doen. Laat mensen elkaar het goede voorbeeld geven en de aanwijzingen van de verkeersregelaars netjes opvolgen."

De autovrije dag in Amsterdam valt samen met de landelijke autovrije dag.

Gratis parkeren en gratis kaartjes voor openbaar vervoer Op de autovrije dag kunnen mensen gratis parkeren bij P+R Sloterdijk, P+R Amsterdam Arena en P+R Zeeburg, en de speciaal voor de autovrije dag ingerichte P+R Jan van Schaffelaarplantsoen, P+R World Fashion Centre, P+R Buiksloterplein, P+R Schinkel en P+R RAI. Automobilisten worden hier met bebording op de A1, de A2 en Ring A10 naartoe verwezen. Bovendien krijgen alle inzittenden een gratis retourtje met het openbaar vervoer naar de binnenstad.

Onderzoek
Uit onderzoek van Direct Research in september blijkt dat 74% van de Amsterdammers voorstander is van de autovrije dag: 43% vindt de autovrije dag een goed idee, 31% vindt een dag zelfs te weinig. 78% maakt zich enigszins tot heel erg bezorgd over de luchtkwaliteit. 77% is bereid het eigen gedrag aan te passen voor een schonere lucht. Bijna tweederde van de Amsterdammers let op het milieu bij het aanschaffen van een nieuw vervoersmiddel. 36% zou zelfs een elektrische scooter of een hybride of elektrische auto kopen. De gemeente Amsterdam wil elektrisch vervoer stimuleren.

Week van de vooruitgang
De autovrije dag sluit traditiegetrouw aan bij de Dam tot Damloop en maakt onderdeel uit van de landelijke Week van de Vooruitgang, die plaatsvindt van 14 t/m 22 september. De hele week staat in het teken van lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik voor meer gezonde lucht.