Blinde hardloper rent voor lotgenoten in Ontwikkelingslanden

18/09/2008 12:15

Eye Care Foundation

Amsterdam, 18 september 2008

De 48-jarige John Stoop zet zich bij de komende Dam tot Damloop, 21 september, in voor zijn blinde lotgenoten in ontwikkelingslanden. Door zijn deelname wil de Rotterdammer de aandacht vestigen op het werk Eye Care Foundation.

In 1997 raakte Stoop van de ene op de andere dag zo goed als blind aan een van zijn ogen. Hij bleek last van trombose te hebben, wat normaal gesproken nooit voorkomt op zo'n jonge leeftijd. Een half jaar later gebeurde hetzelfde met zijn andere oog, waardoor Stoop nu vrijwel volledig blind is. 'Ik had een grotere kans om de postcodeloterij te winnen dan dat ik trombose aan beide ogen zou krijgen. Artsen tasten nog steeds in het duister hoe ik dit heb kunnen krijgen.'

Stoop was vroeger al een verwoed marathonloper. Na de diagnose stortte zijn wereld, maar uiteindelijk kwam hij zijn depressie te boven, besloot zijn schouders er onder te zetten en begon hij opnieuw met hardlopen.

Samen met zijn blindengeleidehond Escha, en 99 andere lopers, zal John Stoop zich a.s. zondag bij de Damloop inzetten voor Eye Care Foundation.

De organisatie

Eye Care Foundation heeft als doelstelling het voorkomen en bestrijden van onnodige blindheid in ontwikkelingslanden.

Door middel van kennisoverdracht, het financieren van oogkampen, de bouw van oogheelkundige centra en de aanschaf van medische apparatuur wordt een structurele verbetering van oogzorg bereikt.

Eye Care Foundation richt zich op verschillende regio's: De Himalaya regio, delen van Afrika en Zuidoost Azië.

Wereldwijd probleem

De WHO schat dat er 31 miljoen blinden zijn in ontwikkelingslanden. Hun blindheid is het gevolg van slechte hygiëne, primitieve woonomstandigheden, eenzijdige voeding en gebrek aan goede medische voorzieningen. Oogziektes en blindheid in deze landen veroorzaken grote humanitaire en economische problemen, terwijl diverse vormen van blindheid, zoals staar, heel goed behandelbaar zijn. Staar is de belangrijkste oorzaak van onnodige blindheid. Daarnaast zijn er 60.000.000 mensen die slechtziend zijn en daardoor ook afhankelijk van anderen.

Doeltreffende en goedkope maatregelen, zoals een bril of een staaroperatie, geven mensen een eigen leven terug.