Ministerie van Buitenlandse Zaken

Visitatiebezoek Mensenrechten Commissaris aan Nederland

18-09-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Van 21 t/m 25 september zal de Mensenrechten Commissaris van de Raad van Europa, de heer Thomas Hammarberg, een visitatiebezoek ('assessment visit') brengen aan Nederland.

In gesprekken met bewindspersonen en experts alsook een aantal werkbezoeken zal de Commissaris zich een beeld vormen van de situatie in Nederland op het gebied van mensenrechten en mensenrechtenbescherming. Zijn bevindingen worden vastgelegd in een openbaar rapport. Aan alle lidstaten van de Raad van Europa wordt een dergelijk visitatiebezoek gebracht.

Hammarberg zal, op zijn verzoek, spreken met de ministers Ter Horst, Hirsch Ballin, Vogelaar, Rouvoet en mogelijk minister Donner. Daarnaast ontmoet hij vertegenwoordigers van diverse Nederlandse instituties, waaronder de Hoge Raad, de Nationale Ombudsman en de Commissie Gelijke Behandeling.

Om een zo breed mogelijk beeld van de Nederlandse situatie te krijgen staan ook diverse veldbezoeken op het programma, zoals een jeugddetentiecentrum, een asielzoekerscentrum, een 'safehouse' voor vrouwen, een moskee en een basisschool.

Alle programmaonderdelen zijn georganiseerd op voorstel van Hammarberg. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken coördineert en begeleidt het bezoek.