Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen, Koenders en Timmermans naar New York

19 sep 2008 | Tussen 21 en 27 september vindt in New York de 63e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaats. In deze week reizen de ministers Verhagen en Koenders en staatssecretaris Timmermans af naar New York, ieder met hun eigen programma.

De Jaarvergadering staat onder meer in het teken van de hervorming van de Verenigde Naties, het vredesproces in het Midden-Oosten en de voedselcrisis. Daarnaast staan andere belangrijke ontmoetingen gepland zoals VN-vergaderingen over Afrika en de Millennium Ontwikkelingsdoelen.

Programma minister Verhagen
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) zal van maandag tot en met vrijdag zowel in bilateraal als in Europees verband onder andere veel aandacht besteden aan het conflict tussen Rusland en Georgië, energiezekerheid en vrede en veiligheid. Hij heeft meer dan twintig ontmoetingen met collega's regeringsleiders en VN-functionarissen, waaronder de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Rusland en China.

Daarnaast leidt hij een discussie over de dilemma's die zich kunnen voordoen bij de vervolging van oorlogsmisdadigers en neemt hij deel aan bijeenkomsten over non-proliferatie, interculturele dialoog en over manieren waarop de internationale gemeenschap kan optreden om burgers wereldwijd te beschermen tegen massaal geweld.

Programma minister Koenders
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft - buiten zijn deelname aan de Algemene Vergadering van de VN - topontmoetingen over Afrika en de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Hij is aanwezig op het Side Event Water and Sanitation for All en woont een speciale bijeenkomst over moeder-en kindsterfte bij.

Verder zal minister Koenders sessies leiden over ontwikkeling en handel in Afrika (met deelname van Philips), de impact van klimaatverandering in ontwikkelingslanden en de humanitaire situatie in Somalië. Ook zit hij een lunchbijeenkomst voor met collega-ministers uit donor- en ontwikkelingslanden over de hervorming van de VN.

Programma staatssecretaris Timmermans
Timmermans (Internationaal Cultuurbeleid) reisde donderdag al naar New York. Zijn bezoek staat vooral in het teken van de festiviteiten rond 400 jaar Nederlands-Amerikaanse betrekkingen. In 2009 is het 400 jaar geleden dat Henry Hudson met het VOC-schip 'De Halve Maen' naar Amerika voer, waar hij op de plaats van het huidige New York de kolonie Nieuw Nederland stichtte.

In het kader van de viering van deze mijlpaal zal Timmermans samen met premier Balkenende gesprekken voeren met burgermeester van New York Bloomberg en gouverneur van de staat New York Patterson. Daarnaast houdt Timmermans toespraken bij de lancering van de IMAX-film Van Gogh, Brush with Genius en op de New Yorkse Yale Universiteit.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

VN-kantoor in New york
Gerelateerde dossiers

* Verenigde Naties

* Aandacht voor Afrika

* Millennium Ontwikkelingsdoelen

* Internationaal Cultuurbeleid