Ingezonden persbericht


Persbericht
Uniek matineeconcert beleeft tweede editie

NIERSTICHTING ZAMELT MET BIJZONDER BENEFIETCONCERT 'WONDERKINDEREN AAN 'T IJ' GELD IN VOOR VAKANTIEKAMPEN VOOR JONGE NIERPATIËNTEN

Bussum, 18 augustus 2008 - 'Wonderkinderen aan 't IJ' - een bijzonder benefietconcert voor jonge nierpatiënten - beleeft op zondagmiddag 21 september haar tweede editie. Dit jaar is de opbrengst van dit initiatief bestemd voor een buitengewoon project: vakantiekampen voor jonge nierpatiënten in Zwitserland. Drie keer per jaar beleeft een groep van twaalf kinderen tijdens deze vakantiekampen een onvergetelijke tijd en kunnen zij hun nierziekte en de gevolgen ervan even vergeten. Om dit mogelijk te maken, treden tijdens het concert jonge muzikale toptalenten volledig belangeloos voor het voetlicht. Het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ stelt haar Grote Zaal beschikbaar voor dit unieke muziekevenement, dat wordt gepresenteerd door AVRO-presentator Roland Kieft.

'Wonderkinderen aan 't IJ' is een bijzonder matineeconcert dat voor de tweede keer wordt georganiseerd. Het initiatief oogstte vorig jaar veel succes, toen de Nierstichting er in slaagde geld in te zamelen voor het opzetten van een Onderwijshelpdesk voor jonge nierpatiënten. Deze helpdesk biedt praktische ondersteuning en advies over (financiële) regelingen aan ouders van nierpatiënten om zo de leerachterstand die ze door hun ziekte oplopen tot een minimum te beperken. Dit jaar staat het benefietconcert volledig in het teken van de vakantiekampen voor jonge nierpatiënten.

Een onvergetelijke en zorgeloze vakantie
"De Nierstichting zet zich al veertig jaar in voor een betere kwaliteit van leven voor nierpatiënten. Dit doet zij onder meer door ervoor te zorgen dat dialyse voor iedereen die het nodig heeft beschikbaar is en te investeren in kortere wachttijden voor een donornier. Leven met een nierziekte blijft echter zwaar en ingrijpend. Zo is de zorg voor een kind met een nierziekte ontzettend zwaar voor de ouders. Niet alleen is er weinig ruimte voor een sociaal leven. Oók de verantwoordelijkheid voor de medische zorg en opvoeding leidt al snel tot overbelasting. Verder kampen gezinnen vaak met financiële problemen", stelt Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting. "De kinderen maken zich zorgen over school en hoe hun toekomst eruitziet. Overdag zijn ze vaak erg moe, waardoor zij niet kunnen meedoen aan activiteiten binnen en buiten school. Vandaar dat we óók in dit jubileumjaar geld willen inzamelen om jonge nierpatiënten een onvergetelijke vakantie in de Zwitserse bergen te bezorgen!"

Tijdens de zomer- en winterkampen in het Zwitserse Au Coeur du Val kunnen kinderen met een nierziekte zorgeloos van hun vakantie genieten en ontdekken dat zij in staat zijn tot activiteiten die ze daarvoor niet voor mogelijk hadden gehouden. Om deze vakantiekampen dit jaar drie keer te kunnen organiseren, is per kamp E 25.000 nodig. Beerkens: "Wij zijn ervan overtuigd dat we het benodigde bedrag ook dit jaar met dit benefietconcert bijeenbrengen!"

Muzikale wonderkinderen
Tijdens 'Wonderkinderen aan 't IJ' treden tal van jonge muzikale toptalenten op, onder wie de pianisten Martin Oei (12) en Oscar Yang (14), violiste Sonia Min (13), celliste Ella van Poucke (13) en trompettist Saleem Khan (17). Na de pauze staan de Fancy Fiddlers - het virtuoze strijkorkest van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek - op de bühne. De jonge musici hebben verschillende belangrijke prijzen op hun naam staan. Zo won Martin Oei - die pas drie jaar piano speelt - de eerste prijs in zijn categorie bij het Internationaal Steinway & Sons Pianoconcours 2008 en sleepte Oscar Yang een tweede prijs in zijn categorie in de wacht. Ella van Poucke, Sonia Min, Oscar Yang en Saleem Khan wonnen bovendien prijzen op het Prinses Christina Concours 2008.

Kaarten bestellen
Het benefietconcert 'Wonderkinderen aan 't IJ' gaat om 15 uur van start. Na de optredens van jong muzikaal talent wordt de opbrengst van het initiatief bekendgemaakt. Kaarten voor dit bijzondere concert zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de kassa van het Muziekgebouw aan 't IJ, telefoon: (020) 788 20 00 (maandag t/m vrijdag van 12 tot 19 uur) of via: www.muziekgebouw.nl Kaarten kosten E 40 per stuk voor volwassenen en E 25 per stuk voor kinderen tot en met 12 jaar. Meer informatie en het programma zijn ook beschikbaar op: www.nierstichting.nl/actueel/nieuws/concertwonderkinderen

Voor meer informatie kunt u de website van de Nierstichting raadplegen: www.nierstichting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (