Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 2 september 2008

RUUD LUBBERS OPENT EERSTE SEEDS OF CHANGE FESTIVAL

Op zondag 21 september opent Ruud Lubbers het eerste Seeds of Change Festival in filmtheater Cinerama te Rotterdam. Tijdens het festival staat het Handvest van de Aarde (het Earth Charter) centraal. Ruud Lubbers is ambassadeur van dit Handvest van de Aarde dat wereldwijd wordt onderschreven door mensen die zich inzetten voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. 21 September is als Internationale Dag van de Vrede een perfecte dag om stil te staan bij de noodzaak van wereldwijde verbondenheid.

Het eerste Seeds of Change-festival wordt georganiseerd door de stichting Huis van Erasmus in samenwerking met het Erasmus Podium van de Erasmus Universiteit Rotterdam, COS Rijnmond & Midden Holland, Kosmopolis Rotterdam en de Dialoog Academie.

Onder invloed van globalisering, diversiteit en angst voor geweld en onvrijheid is Nederland momenteel sterk in verandering. Op basis van een nuchtere missie met vier stevige uitgangspunten biedt het Earth Charter een positief en realiseerbaar tegenwicht. Uitgangspunten die zich kenmerken door voortdurende dialoog en actie, wereldwijd maar óók in de eigen Rotterdamse leefwereld.

Tijdens het SEEDS OF CHANGE FESTIVAL in Cinerama maken mensen door middel van een gevarieerd programma kennis met het Earth Charter. Door debat, dialoog, performances en korte films ontdekken ze hoe ze eigen ideeën voor verandering kunnen laten ontkiemen als 'seeds of change'. GEEN WOORDEN MAAR ZADEN!

Ruud Lubbers, ambassadeur van het Earth Charter, verzorgt een inleiding. Hierna geven Chantal Gill'ard (Tweede Kamerlid PvdA), Jildi Mohamad Sjah (boeddhologe), Henk Oosterling (filosoof EUR, Vakmanstad/SkillCity) en Jan Rotmans (hoogleraar sociologie EUR) elk een kort statement over een van de vier uitgangspunten van het Earth Charter en gaan zij met elkaar en het publiek in gesprek. Het tweede festivaldeel bestaat uit optredens van Joseph Bangura (uit Sierra Leone) en De Woorddansers (de Rotterdamse stadsdichters) en een presentatie van Vrouwen voor Verandering, een groep Rotterdamse vrouwen met uiteenlopende achtergronden. Tevens zal de eerste Rotterdamse Vredeskit worden uitgereikt aan een aantal Rotterdamse kopstukken. Het festival wordt afgesloten met een publieksdialoog met o.a. Salima Belhaj (D66 gemeenteraadslid, Rotterdam) over hoe de principes en idealen omgezet kunnen worden in praktische en creatieve daden in Rotterdam. Dagvoorzitter is Sander de Kramer. In de foyer is doorlopend een informatiemarkt en de expositie Seeds of Change te bezichtigen. Deze expositie staat eveneens gedurende de hele maand september opgesteld in de centrale bibliotheek te Rotterdam.

Datum: zondag 21 september 2008

Locatie: Cinerama Filmtheater, Westblaak 18, 3012 KL Rotterdam

Tijd: 12.00 - 19.00 uur

Toegang: gratis. Aanmelding (vóór 15 september) is sterk aanbevolen in verband met het beperkte aantal plaatsen!

Voor aanmelding en meer informatie: www.seedsofchangefestival.nl / info@huisvanerasmus.nl

----------