Ingezonden persbericht


L'Usine op Zondag: live talkshow in hetveem theater in Amsterdam

zondag 21 september 2008, 16 uur

Opnieuw organiseert hetveem, het theater met het mooiste uitzicht van Amsterdam, een culturele zondagmiddagsalon. In het voormalige pakhuis aan de Van Diemenstraat presenteren Ton Heijligers en Roy Peters op 21 september onder de titel L'Usine op Zondag een 'live talkshow' met verschillende gasten. Mensen uit het theater, maar ook uit andere takken van kunst, uit de wetenschap of de politiek schuiven aan tafel aan.

Bij deze eerste L'Usine op Zondag van het nieuwe seizoen worden de volgende gasten verwacht:

Ype Elgersma is als moleculair neurobioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij onderzoekt de manier waarop de hersenen herinneringen opslaan en toegankelijk maken. Hij zal ingaan op het hoe en waarom van zijn werk en op de vraag onder welke omstandigheden het gerechtvaardigd is om voor fundamenteel onderzoek proefdieren te gebruiken.

Theatermaker Neville Tranter heeft met zijn Stuffed Puppet Theatre een grote naam opgebouwd als vernieuwend en onconventioneel poppenspeler. Wat hij met poppen kan, laat hij zien in een korte demonstratie.

Sporttrainer Johnny Fernand begeleidt bodybuilders. Hoe zij met hun lichaam moeten omgaan en wat voor hen -en wellicht ook voor anderen die met zware fysieke inspanningen te maken hebben- een goed dieet is, licht hij toe, in samenwerking met de Nederlandse junioren-kampioen bodybuilding Leroy Lachman.

Naast een indrukwekkende loopbaan als performancekunstenaar heeft Uwe Laysiepen (Ulay) zich ook toegelegd op de fotografie. Over de manier waarop hij op zeer uiteenlopende manieren de vragen en de raadsels van het leven vastlegt, gaat hij bij L'Usine op Zondag in gesprek.

Mijke van der Drift is werkzaam geweest als choreograaf en staat inmiddels op het punt om haar studie filosofie af te ronden. In L'Usine op Zondag kunt u luisteren naar haar column 'Over Kant, Solzjenitsyn en hoe filosofie je leven kan veranderenŽ.

De afgelopen zomer was de jonge acteur Jan-Paul Buijs nog te bewonderen in de openluchtvoorstelling Zomergasten in het Amsterdamse Bos theater. Maar naast toneelspeler is hij ook een begenadigd zanger. Op zijn zeer eigen wijze brengt hij niet alleen klassieke Rock 'n Roll-hits, maar ook nieuw en minder bekend repertoire.

L'Usine op Zondag
hetveem theater
Van Diemenstraat 410
1013 CR Amsterdam
zondag 21 september 2008, aanvang 16.00 uur; einde ca. 18.00 uur toegang gratis; na afloop verse soep!