Gemeente Zwolle

Week van de Smaak

Op 3 april van dit jaar kreeg Wethouder Martin Knol van Zwolle de titel `Zwolle Hoofdstad van de Smaak 2008' officieel uitgereikt door René de Bruin, voorzitter landelijk comité Week van de Smaak. Vanaf dat moment mag Zwolle zich een jaar lang `Hoofdstad van de Smaak' noemen, een kroon op de inspanningen van Slow Food Zwolle, gemeente Zwolle en RBT Vechtdal-IJsseldelta.

Week van de Smaak

Week van de Smaak Titeloverdracht hoofdstad van de Smaak Hoogtepunt van dit jaar is de Week van de Smaak waarin uiteraard de Smaak centraal staat. Dat betekent aandacht voor ambachtelijk bereide producten, biologische topproducten, het streekproduct, seizoensproducten en bijzondere en vergeten smaken. Zwolle is als `Hoofdstad van de Smaak' het episch centrum waar producent en consument elkaar ontmoeten, in de vele kwaliteitrestaurants, in de speciaalzaken en in de ambachtelijke bedrijven in de stad en in de omgeving.

Het behalen van de titel heeft in korte tijd bij veel ondernemers enthousiasme losgemaakt. Het past ook helemaal in de tegenwoordige tijdgeest met aandacht voor lekker, puur en eerlijk eten. Organisaties en ondernemers haken in met allerlei activiteiten. In deze speciale bijlage kun je dus ook terugvinden wat er de aankomende week in de Week van de Smaak te beleven en te proeven is.

Aftrap Week van de Smaak & Helden van de Smaakverkiezing

De Week van de Smaak begint met een landelijke opening op 21 september in het Spinhuis hotel en theater de Spiegel. Hier wordt de Helden van de Smaak verkiezing van 2008 gehouden. Een Held van de Smaak is een organisatie, vakman of vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het ambachtelijke, natuurzuivere, diervriendelijke, streekgebonden product. Het thema is brood & banket.

De Held van de Smaak kan een bakker, molenaar of graanleverancier zijn. Belangrijk hierbij is dat het product seizoensgebonden, ambachtelijk, streekgebonden, natuurzuiver en diervriendelijk is. Vanuit alle twaalf provincies is een held vertegenwoordigd. De twaalf helden, overwegend bakkers (man of vrouw), zullen op 21 september, bij de prijsuitreiking, als echte helden worden voorgesteld aan het genodigde publiek

Dinner in the Sky

Week van de Smaak Dinner in the sky Locatie: Grote Markt Datum: Dinsdag 23 september
Tijd: 12.00 - 20.00 uur

Smakelijk dineren op hoog niveau? Dinsdag 23 september vindt er een spectaculair Dinner in the Sky plaats. Op ongeveer 40 meter hoogte geniet u met een gezelschap van 22 personen van een driegangen diner terwijl u uitkijkt over de historische binnenstad van Zwolle. Het diner wordt samengesteld door Jan Briek en Sander Dol, beide exploitanten van diverse horeca gelegenheden in Zwolle. Het schouwspel vindt plaats op de Grote Markt waar ook verschillende activiteiten te beleven zijn.

Deze unieke ervaring kan u niet voorbij laten gaan. Het diner wordt feestelijk geopend met Champagne en amuses bij Stadscafé De Harmonie. Uw diner wordt vervolgd wanneer u `aan boord gaat´ van het kleinschalige luchtrestaurant. Op de eenzame hoogte wordt u culinair verrast door chef-kok Martijn Bokkers en Danamae Peters.

U zal ongeveer een uur in de lucht verblijven om te genieten van het uitzicht en een heerlijk driegangen diner. Aansluitend aan het diner, wordt u op de grond opgevangen met koffie en friandises waar u deze uitzonderlijke ervaring met uw gezelschap kunt nabeleven en vertellen.

Reserveren

Het Dinner in the Sky is een bijzonder evenement in de Week van de Smaak. Er zijn slechts een aantal plaatsen beschikbaar. Kaarten kosten EUR 220,- per persoon. Reserveren kan maandag t/m vrijdag via (038)
422 22 99 van 09:00 - 15:30 uur. Er zijn slechts beperkte plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

Geen trek of hoogtevrees? Kom gerust kijken naar dit bijzondere spektakel. Op de Grote Markt kunt u genieten van aanvullende activiteiten.

Zwolse Whiskypresentatie & Chocoladeproevrij

Locatie: Borrelsboot
Datum: Woensdag 24 september

Woensdag 24 september vindt de presentatie van de speciaal voor Zwolle gebottelde Whisky plaats op de Borrelsboot. Hans Offringa verzorgt een Whiskyproeverij en Pattisier Hans Borrel van Bonbonnerieborrel zal zorgen voor een verrassende Chocolade proeverij.

Door een unieke samenwerking tussen de gemeente (Johan Dolstra), VVV Zwolle (Henk van Voornveld) en whiskykenner- en deskundige Hans Offringa is het idee ontstaan om een whisky speciaal voor Zwolle te ontwikkelen. Het is nog niet eerder gebeurd dat dit speciaal voor een stad wordt gebotteld. De whisky bevat geen Zwolse ingrediënten en is niet in Zwolle gedestilleerd en gerijpt. Dan zou het idee 10 jaar geleden al moeten zijn opgepakt. Hans Offringa heeft er al wel aan gedacht om met gerst uit de omgeving van Zwolle de whisky ook hier te destilleren. Dus, wie weet!

De versnapering waar het nu om gaat is opgekocht uit een groot pakhuis in Schotland. Deze pakhuizen hebben naast whisky's voor de gewone verkoop ook speciale soorten voor festivals. Deze worden door onafhankelijke bottelaars opgekocht en doorverkocht. Hans was in staat om via zijn contacten met deze bottelaars een aantal samples van whisky's uit te proberen. Samen met Theo Dragt, de in juli overleden kastelein van de Tagrijn, waren ze het snel eens over de beste whisky. Een die zeer toegankelijk is zowel qua prijs (EUR 55) als smaak, een single malt, afkomstig uit de Schotse regio Speyside. Deze whisky is gerijpt in een vat waarin eerder Bourbon is geproduceerd. De Zwolse whisky is voorzien van een Zwols etiket. De naam hiervan zal in de Week van de Smaak op 24 september worden onthuld. Omdat de whisky uit één vat afkomstig is, is de oplage (in flessen) slechts beperkt.

Symposium Foodtrends and more...

Locatie: Hogeschool Windesheim
Datum: Donderdag 25 september
Tijd: 10.00 - 16.00 uur

Het VU podium van Hogeschool Windesheim organiseert donderdag 25 september een Foodsymposium over Foodtrends and more... Lezingen, workshops en proeverijen staan hierbij centraal. De openingslezing wordt verzorgd door prof. Michiel Korthals, toegepaste filosofie, aan de Universiteit van Wageningen. Hij richt zich op ethische kwesties in verband met milieu, voeding, dieren, natuur en landbouw. In de lezing van Monique Ridder gaat het over jongeren in Nederland waarvan ongeveer 15% overgewicht heeft. De overheid vindt dat daar iets aan moet gebeuren. Maar hoe denken jongeren daar zelf over? Han Wilmink neemt ons mee naar bijbelse gerechten en Huub Lenders leidt ons in de smaaklessen. Andere onderwerpen zijn de Nederlandse eetcultuur, slow food en een bio-bierproeverij. Tevens is er op de dag een markt aanwezig met streekproducten die op duurzame wijze verkregen zijn.

De toegangsprijs bedraagt EUR 15,-.
Leden van Slowfood, VU-Vereniging, of medewerkers van Windesheimmedewerkers betalen EUR 10,-. Studenten betalen EUR 5,-. Bent u geïnteresseerd in voedsel en de achterliggende gedachten daarbij dan kunt u zich voor dit bijzondere congres nog aanmelden op http://portaal.windesheim.nl/foodtrends. U kunt op de dag zelf betalen. Vergeet niet uw lidmaatschapskaart, uw medewerker- of studenten pas mee te nemen.

Plein van de Smaak

Locatie: Gasthuisplein
Datum: Donderdag 25 september
Tijd:13.00 - 20.00 uur

Op donderdag 25 september zal het Gasthuisplein zich presenteren als Plein van de Smaak. Verschillende ondernemers presenteren zich hier op smakelijke wijze. Zo zal er een mobiele keuken aanwezig zijn waar door een kok heerlijk wordt gekookt. Ook zal de Wateetenbeweegik-bus aanwezig zijn. Dit is een twee verdiepingen tellend voertuig, vol informatie over gezond eten en voldoende bewegen. Hier kunt u op een interactieve manier uw eigen eet- en beweegpatroon bekijken. Ook rond de bus is van alles te doen. Zo is er een kookeiland, en een podium met sportieve presentaties.

Boerenkaasfestival

Locatie: Melkmarkt
Datum: Vrijdag 26 september
Tijd: 09.00 - 13.00 uur

Op vrijdagochtend 26 september van 09.00 tot 13.00 uur vindt de Boerenkaasmarkt plaats aan de Melkmarkt in Zwolle. Vanuit het centrum is de hele linkerkant van de Melkmarkt het domein voor zelfkazende boeren uit heel Nederland. Zij laten hier hun unieke product proeven en natuurlijk kunt hier heerlijke kaas kopen. Er komen o.a. producenten van geitenkaas, koemelkse harde kaas, zachte koemelksekaas (de Messeklever). Tijdens het boerenkaasfestival zal ook een nieuwe kaas worden gepresenteerd.

De Zwolse mosterdkaas is een nieuw initiatief van kaasspecialist Harry Schonewille, kaasboerderij de Huppe en Zwolse mosterdmakerij de Wijndragers. Inmiddels is een speciaal etiket ontworpen waardoor de kaas overal herkend zal worden. De kaas zal geproduceerd worden in klein formaat (zelfde omvang als het Peperbuskaasje) en kazen van 4 kilo. Mis het niet en kom deze nieuwe kaas proberen.

Culinaire activiteiten in samenwerking met Roots, Reli en Rage

Locatie: Assendorperplein / Wijkcentrum de Enk
Datum: Zaterdag 27 september
Tijd: vanaf 18.00 uur

Zaterdag 27 september werkt het organisatieteam van Zwolle Hoofdstad van de Smaak samen met Roots, Reli en Rage. Gezamenlijk zijn smaakvolle arrangementen opgezet. Op zaterdagochtend geeft Ds. Han Wilmink een lezing waarbij hij een toelichting geeft op verschillende gerechten uit zijn eigen boek "Bijbels Culinair." Zaterdagavond kan bij Wijkcentrum de Enk een maaltijd, bestaand uit verschillende culinaire en religieuze specialiteiten, gegeten worden. Op het Assendorperplein zijn verschillende optredens door o.a. de Meander Bigband, het grote Black Gospel koor: Freedom Gospel Choir en er is een gastoptreden van een rapper.