Gemeente Rotterdam

Nr. 158
19 september 2008

Autovrije Zondag in teken van YOUR WORLD City Games en P+R, OV en fiets

De Autovrije Zondag op 21 september staat dit jaar in het teken van het stimuleren van het gebruik van P+R terreinen, openbaar vervoer en de fiets. Hiermee wil het college met name de frequente bezoekers van de koopzondagen die met de auto komen, op een aansprekende manier bewust maken van comfortabele alternatieven voor reizen naar de stad. Met speciale acties op P+R terreinen en in de binnenstad, wil het college bezoekers verleiden gebruik te maken van deze alternatieven. Tijdens de Autovrije Zondag vindt bovendien op de Coolsingel de aftrap plaats van de YOUR WORLD City Games.

YOUR WORLD City Games
Tijdens Autovrije Zondag is de Coolsingel aan de zijde van het stadhuis afgesloten tussen de Meent en het Hofplein. Dit deel wordt omgebouwd tot een enorm sportterrein voor de jeugd. De YOUR WORLD City Games vinden plaats in aanloop naar het jongerenjaar 2009. De spelen starten om 13.00 uur en duren tot ongeveer 18.00 uur. Jongeren van 16 tot 27 jaar uit verschillende deelgemeenten binden op sportieve manier de strijd aan met elkaar in disciplines als o.a. straatvoetbal en urban dance. Rond 17.15 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Parkeer en Reis
De regio Rotterdam heeft ruim dertig P+R terreinen aan de rand van de stad. Op deze terreinen kunnen bezoekers van buiten de stad hun auto gratis of tegen een laag tarief parkeren, om vervolgens met openbaar vervoer verder te reizen richting centrum. Promotieteams op P+R terreinen Alexander, Slinge, Spijkenisse (centrum), Capelsebrug en Hoogvliet (centrum) belonen de gebruikers van de P + R faciliteiten tijdens Autovrije Zondag met een tasje met o.a. kado- en kortingsbonnen, de RET-lijnenkaart en de P+R wijzer. Reizigers die met OV verder gaan en niet in het bezit zijn van een abonnement, krijgen een gratis dagkaart van de RET. Wie met het openbaar vervoer naar de binnenstad reist, wordt bij de Koopgoot beloond met een speciaal ontworpen koerierstas.

Stimuleren fietsgebruik
In aansluiting op het Rotterdamse fietsbeleid, staat ook de fiets centraal tijdens de Autovrije Zondag. In het centrum kunnen fietsers op 21 september beloond worden voor hun fietsgebruik door theatergroep de 'Bikebusters'. Elk half uur maken fietsers in de binnenstad die gespot worden, kans op een bijzondere prijs. Rotterdam doet tevens mee aan de antifietsdiefstal campagne van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Fietsers worden voorgelicht over het nut van aangifte doen bij fietsdiefstal en worden gewezen op mogelijkheden om diefstal te voorkomen. De fietsersbond organiseert op die dag een fietstocht langs het groen op Zuid. Deze start vanaf 12.00 uur bij de fietsstalling op de Meent.

noot voor de redactie/