Pijnacker-Nootdorp


datum 12 september 2008

Koninklijke Onderscheiding voor de heer H.A. Donck

Burgemeester drs. F.H. Buddenberg reikt zaterdag 20 september om 10.00 uur een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer H.A. Donck uit Pijnacker. Hij ontvangt de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vindt plaats tijdens het 30-jarig jubileumfeest van de bewonersvereniging Koningshof.

Sinds achtentwintig jaar is de heer Donck actief voor deze vereniging. Daarmee is hij het langstzittende bestuurslid. In 1980 is hij begonnen als organisator van de evenementen die de vereniging jaarlijks organiseert.

Vorm en inhoud
Gaandeweg heeft hij deze activiteiten steeds meer vorm en inhoud gegeven. Hij maakt al het benodigde materiaal hiervoor zelf, het speelgoed, de kraampjes etc. Al snel ontstond bij hem het idee om de spullen die voor het wijkfeest benodigd zijn, ook aan de bewoners van de wijk uit te lenen. Hij breidde het magazijn uit met andere materialen en intussen kan men bij het magazijn niet alleen speelgoed lenen, maar ook kostbare gereedschappen, die slechts af en toe binnen een huishouden worden gebruikt, zoals ladders, hogedrukreinigers etc.

Dag en nacht
De inwoners, de scholen en de verenigingen in de wijk weten dat zij bij het magazijn altijd terecht kunnen om materiaal te lenen. Op deze wijze is het magazijn uitgegroeid tot een trefpunt in de buurt waar hij drie avonden in de week werkzaam is. Hij houdt zich bezig met de noodzakelijke revisie en reparatie van het materieel en hij verzorgt de uitleenadministratie en de boekhouding ervan. Toen in de nacht van 2006/2007 door brand het magazijn met veel spullen zijn beschadigd of verloren gegaan, heeft de heer Donck samen met vele vrijwilligers, dag en nacht gewerkt om alles weer te herstellen. Naast de vele uren als beheerder van het materieel is hij ook nog actief voor de redactie van het verenigingsblad en blijft hij de belangrijkste spil in de jaarlijks terugkerende evenementen.

Onmisbaar en bindend
Naast deze activiteiten begeleidt de heer Donck gehandicapten tijdens hun vakantie en verricht hij kluswerkzaamheden in de vakantiehuizen. Ook heeft hij als vrijwilligers renovaties verricht aan een kindertehuis in Roemenië.
De heer Donck heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenlevingsopbouw van de wijk Koningshof. Hij is een onmisbare pijler voor de bewonersvereniging en een sociaal bindende kracht in de wijkgemeenschap van Koningshof. Met deze vrijwillige activiteiten heeft de heer Donck bewezen klaar te staan voor zijn omgeving en zijn medemens. Hij is hiermee een voorbeeld voor anderen.