Ministerie van Buitenlandse Zaken

10 miljoen noodhulp voor Hoorn van Afrika

21 sep 2008 | De regering heeft besloten tien miljoen euro extra noodhulp te geven aan de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika. Dit heeft minister Koenders zaterdag bekend gemaakt in het Radio 1 programma Tros Kamerbreed.

De noodhulpcoordinator van de VN, John Holmes, heeft op 19 september de alarmklok geluid voor de toegenomen noden in de Hoorn van Afrika. De humanitaire situatie is zorgwekkend vanwege een combinatie van droogte, gestegen voedselprijzen en in sommige gebieden ook conflictsituaties. Holmes heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om onmiddellijk meer hulp te verlenen.

Bijna 17 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika worden ernstig bedreigt door de honger. De problemen zijn het grootst in Ethiopië, Somalië, Djibouti en Eritrea. Maar ook het noorden van Oeganda kampt met voedseltekorten. De Nederlandse bijdrage zal worden ingezet in Ethiopie en Somalie.

'Afrika kent een snelle verandering van het klimaat en hierdoor nemen schaarste en conflicten toe.' Als belangrijkste oorzaken noemt Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) naast klimaatverandering ook de hoge voedselprijzen. 'We moeten niet alleen pleisters plakken, we moeten investeren in structurele oplossen om deze noodsituaties te voorkomen' aldus Koenders.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl