Gemeente Zaltbommel


Nieuwe contracten voor hulp bij het huishouden in regio Rivierenland

(Bron: Regio Rivierenland)

De Rivierenlandse gemeenten hebben het aanbestedingstraject voor de inkoop van hulp bij het huishouden afgerond. Per 1 januari 2009 kunnen cliënten te maken krijgen met een andere zorgaanbieder en een andere huishoudelijke hulp. Gemeenten gaan de komende weken in overleg met de zorgaanbieders om de overgang voor cliënten zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Zeeuws model
Veel burgers in Rivierenland maken gebruik van hulp bij het huishouden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeenten kopen deze hulp in voor hun burgers. De Rivierenlandse gemeenten hebben in de afgelopen maanden een gezamenlijk aanbestedingstraject doorlopen voor de inkoop van Hulp bij het huishouden vanaf 1 januari 2009. Dit is de datum waarop de bestaande contracten met zorgverleners aflopen. De nieuwe aanbesteding is gedaan op basis van het zogenaamde Zeeuwse model. Het idee achter dit model is dat concurrentie op kwaliteit belangrijker is dan op prijs. Met de nieuwe aanbesteding vervalt het recht op hulp niet, wel kan er sprake zijn van een andere zorgaanbieder en dus ook een andere huishoudelijke hulp.

Soorten hulp en wijzigingen
Vier soorten zorg zijn aanbesteed: hulp bij het Huishouden in de vorm van een Alphahulp, hulp bij het Huishouden in de vorm van een medewerker in loondienst, hulp bij organisatie van een huishouden en hulp bij ontregelde huishouding. Elf aanbieders hebben meegedaan aan de aanbesteding. Alle aanbieders bleken aan de criteria te voldoen en zijn toegelaten tot de Rivierenlandse markt. De negen gemeenten hebben het voornemen om te gunnen op 16 september aan deze elf aanbieders verstuurd. De firma's Icare, Actief en Stichting Woonvormen zijn per 1 januari niet langer werkzaam in dit gebied. Voor een gedeelte van de zorg zijn Rivas, Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) en Zorgcentra De Betuwe niet langer leverancier. Nieuwe leveranciers zijn Huis ter Leede uit Leerdam en Zorgcentrum De Wittenberg uit Haaften. Het nieuwe contract heeft een looptijd van vier jaar.

Aanbieders vanaf 2009
In de Bommelerwaard (Maasdriel en Zaltbommel) zijn vanaf 1 januari vijf aanbieders werkzaam: Agathos (Curadomi), Betuwe Zorg, Nedzorg, RST Zorgeverleners en Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR). In de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Tiel zijn er vanaf 1 januari acht aanbieders actief: Agathos (Curadomi), Beeuwkes, Betuwe Zorg, Huis ter Leede, RST Zorgverleners, Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG),Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) en Zorgcentra De Betuwe. In de gemeenten Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen werken er met ingang van 1 januari tien zorgaanbieders: Agathos (Curadomi), Beeuwkes, Betuwe Zorg, Huis ter Leede, Nedzorg, Rivas, RST Zorgverleners, Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) en zorgcentrum De Wittenberg , Zorgcentra De Betuwe.

Nadere informatie
Aangezien Rivas, Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) en Zorgcentra De Betuwe een deel van de hulp bij het huishouden niet langer leveren, kan dit voor een deel van de cliënten betekenen dat ze te maken krijgen met een andere zorgaanbieder en ook met een andere huishoudelijke hulp. De gemeenten gaan de komende weken in overleg met de zorgaanbieders over de overgang voor cliënten zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ook organiseren de gemeenten overleg met de zorgaanbieders om een overgang van personeel mogelijk te maken. Cliënten ontvangen van de gemeente nadere informatie over de eventuele wijzigingen in hun situatie.