Politiedag 2008

Persberichten stad Utrecht, 10.15 uur

Utrecht, 21-09-2008

Man aangehouden met gestolen spullen

UTRECHT De politie heeft in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 september een man aangehouden omdat hij een aantal gestolen spullen bij zich had.

Tijdens de surveillance zagen agenten een voor hun bekende man over de Voorstraat lopen. De man had een vreemdsoortige bult onder zijn jas. Omdat de agenten wisten dat de man te boek stond als veelpleger werd hij gecontroleerd. Onder zijn jas had de 34-jarige man uit Utrecht een navigatiesysteem en auto audioapparatuur. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Hier bleek dat de man eerder op de dag ook al was aangehouden omdat hij op straat verdovende middelen had gebruikt. Hierbij verzette de man zich hevig en moest voor onderzoek naar het UMC in Utrecht. Vermoedelijk heeft de Utrechter vanuit het ziekenhuis op weg naar huis ingebroken in autos.

Nepoverval voor schoolproject

UTRECHT De politie blijkt vrijdag voor een nepoverval te zijn uitgerukt. Omstreeks 10.35 uur zag een getuige een aantal jonge mannen uit een winkel aan de Biltstraat komen rennen.

De getuige zag dat de jongens deels vermomd waren en hij hoorde een hoop geschreeuw. De getuige bedacht zich geen moment en belde 112. Hij gaf zijn bevindingen door aan de meldkamer en de politie ging in allerijl met meerdere eenheden ter plaatse. Na enkele minuten kregen agenten contact met de winkelmedewerkers: het bleek dat drie jongens om toestemming hadden gevraagd om voor een schoolproject een overval in scène te zetten en dit te filmen.

De jongens noch de winkelmedewerkers hadden zich kennelijk gerealiseerd dat het toneelstukje voor omstanders en de politie echt leek. De politie is van mening dat er een gevaarlijke situatie is ontstaan voor de jongens zelf en omstanders en komt dan ook graag in contact met de jongens en/of hun schoolleiding.

Man met gestolen fiets aangehouden

UTRECHT Op het Stationsplein heeft de politie een man aangehouden omdat hij een fiets had gestolen.

In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 september kreeg de politie een melding dat een man bezig was een fiets op het Stationsplein open te breken. Op weg naar de locatie zagen agenten een man, die voldeed aan het signalement, hen tegemoet komen fietsen. De 29-jarige Utrechter werd aangehouden en naar het bureau gebracht. De fiets werd in beslag genomen. Onderzoek moet duidelijk maken wie de eigenaar is van de fiets.

Fietser dronken op de weg

UTRECHT In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 september heeft de politie een man op een fiets aangehouden omdat hij rondom dronken was.

Rond 04.20 uur zagen agenten een fietser slingerend over de Adama van Scheltemabaan rijden. De man had de gehele weg nodig en slingerde van links naar rechts. Tevens had hij geen verlichting op zijn fiets. De agenten besloten de man ook voor zijn eigen veiligheid te controleren. Al snel bleek dat de 34-jarige Utrechter te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 585 ug/l uit. De Utrechter werd met een proces-verbaal weer naar huis gestuurd.

Auto te water

UTRECHT In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 september reed een bestuurder onder invloed zijn auto in de gracht. De man raakte niet gewond.

Even na middernacht kreeg de politie een melding dat een auto te water was geraakt ter hoogte van de Maliesingel. Ter plaatse stond de 31-jarige bestuurder al op de kant. Door de brandweer werd het voertuig onderzocht op meerdere inzittenden. Toen bleek dat de Utrechter alleen in het voertuig had gezeten werd de auto uit het water getakeld.

Een aantal getuigen verklaarde dat de bestuurder met hoge snelheid vanuit de richting van het Lepelenburg was komen rijden en vervolgens in de slip raakte. De man kreeg zijn voertuig niet mee onder controle en belandde in de gracht. De bestuurder werd meegenomen naar het bureau waar hij een ademanalyse moest afleggen. Hieruit werd duidelijk dat hij te

veel, 340 ug/l, gedronken had. Met een proces-verbaal en een rijverbod van twee uur kon de man weer naar huis.

Man gestoken

UTRECHT Op het Jaarbeursplein vond vrijdagavond een steekincident plaats waarbij een man gewond raakte.

Een 19-jarige man liep omstreeks 23.05 uur met een aantal vrienden over het Jaarbeursplein. Toen zij een andere groep passeerde werd er vanuit die groep gespuugd. Op het moment dat daar wat van gezegd werd ontstond wat duw en trekwerk tussen de twee groepjes. Eén persoon stak daarbij de 19-jarige man. Ter plaatse troffen agenten meerdere personen aan die een 22-jarige man uit Utrecht als verdachte aanwezen.

De Utrechter werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Het slachtoffer werd voor behandeling naar het Ouderijn ziekenhuis gebracht. Na een aantal hechtingen kon hij weer naar huis.

Alcoholcontrole

UTRECHT Vrijdagavond heeft de politie op twee locaties een alcoholcontrole uitgevoerd.

Vanaf 21.00 uur werd er gecontroleerd op de Amsterdamsestraatweg en de Albertschweitzerdreef. In totaal werd bij 615 personen een blaastest afgenomen. Twaalf personen werden aangehouden omdat zij te veel gedronken hadden.

Aanrijding letsel

UTRECHT Op de Catharijnesngel vond vrijdagavond een aanrijding tussen een fietsster en een personenauto plaats. Hierbij raakte een vrouw gewond.

Een 43-jarige automobiliste uit Nieuwegein reed met haar auto vanuit de richting van het Smakkelaarsveld in de richting van het Moreelsepark. Plotseling stak een 39-jarige vrouw uit Utrecht met haar fiets de weg over. Hierdoor ontstond een botsing waarbij de fietsster gewond raakte en voor onderzoek naar het Ouderijn ziekenhuis werd vervoerd. De automobiliste bleef ongedeerd.

Winkeldief aangehouden

UTRECHT Bij een winkel aan het Achter Clarenburg heeft de politie zaterdagmiddag een vrouw aangehouden die in meerdere winkels spullen had gestolen.

Rond 15.05 uur kreeg de politie een melding dat het personeel van een winkel Achter Clarenburg een vrouw hadden aangehouden omdat zij spullen had weggenomen. Ter plaatse troffen agenten een 37-jarige vrouw zonder vaste woon of verblijfplaats aan. De vrouw bleek in meerdere winkels spullen te hebben gestolen. Zij werd voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Fietsendief aangehouden

UTRECHT Op de Neude heeft de politie zaterdagmiddag een man aangehouden omdat hij en fiets gestolen had.

Door getuigen werd rond 15.10 uur naar de politie gebeld omdat men had gezien dat een man op de 1ste Achterstraat een fiets aan het stelen was. Agenten zochten in de omgeving naar de verdachte. Aan de hand van het opgegeven signalement zagen zij de man op het Neude lopen en hielden hem aan. De 33-jarige man uit Utrecht verklaarde dat het zijn eigen fiets was en de sleutel kwijt was. Het verhaal kwam niet geloofwaardig over en de man werd aangehouden en de fiets in beslag genomen. De politie gaat onderzoeken of de fiets van diefstal afkomstig is.

Aangehouden voor diefstal uit auto

UTRECHT Bij de parkeergarage aan de Croeselaan heeft de politie zaterdagavond twee personen aangehouden omdat zij zich verdacht ophielden en vluchtten toen zij de politie zagen.

Bij de meldkamer kwam omstreeks 21.10 uur een melding binnen dat twee personen zich verdacht ophielden in de parkeergarage. Ter plaatse trof een agent in de parkeergarage twee mannen aan. De mannen probeerde weg te rennen. Eén van de verdachte een 16-jarige jongen uit Utrecht - kon worden aangehouden. De andere verdachte wist weg te komen en rende richting de uitgang.

Hier stond een andere politieagent die de achtervolging inzette. De verdachte sprong van de tweede verdieping naar beneden en wilde zo ontkomen aan de agent. Beneden werd hij door een viertal werklui opgevangen. De 18-jarige man uit Utrecht verzette zich tegen zijn aanhouding en moest gepepperd worden. Uiteindelijk werd het tweetal geboeid overgebracht naar het bureau.

Aanrijding letsel

UTRECHT Op de Leidseweg vond vrijdagmiddag een aanrijding plaats waarbij een vrouw gewond raakte.

Een 47-jarige vrouw uit De Meern reed omstreeks 13.20 uur met haar fiets over de Leidseweg. De vrouw reed langs een vrachtwagen die op dat moment stilstond. Toen de vrachtwagen optrok raakte de bestuurder met zijn spiegel de vrouw op haar fiets. Zij kwam ten val tegen een paaltje en liep beenletsel op. De vrouw moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

Jongen aangehouden met gestolen motorfiets

UTRECHT In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 september heeft de politie een jongen aangehouden die op een gestolen motorfiets reed.

Omstreeks 01.30 uur kreeg de politie en melding dat een jongen op een motorfiets gevaarlijke capriolen aan het uithalen was. De jongen reed met hoge snelheid op zijn achterwiel over de Chirchilllaan. De agenten gingen op zoek naar de motorrijder en zagen de jongen met hoge snelheid (rond de 100 km/u) richting het winkelcentrum Hammerskjoldhof rijden. De achtervolging werd ingezet. De verdachte reed vervolgens over de stoep in de richting van de Beneluxlaan.

Hier zagen de agenten dat de bestuurder zijn motorfiets op de grond had gegooid ter hoogte van de Albert Heijn en lopend verder vluchtte. Na een achtervolging waarbij een aantal maal over hekken geklommen moest worden werd de 17-jarige verdachte uit Utrecht op de Stanley aangehouden. De motorfiets bleek gestolen te zijn. De jongens werd voor verhoor ingesloten op het bureau.