Burendag 2008 groot succes

21/09/2008 10:29

Oranje Fonds & Douwe Egberts

Utrecht, 21 september 2008 - Nederland vierde gisteren voor de 3e keer Burendag en kwam massaal in actie voor de buurt. Het hoogtepunt van de dag was het bezoek van Prinses Màxima die in Deventer een bijzonder actieve buurt kwam helpen.

In totaal werden in aanloop naar Burendag al meer dan 11.000 activiteiten aangemeld. Honderden actieve buren kregen een vergoeding tot 1.000 euro van het Oranje Fonds en meer dan 900 buurtorganisaties organiseerden een Open Huis.

Prinses Màxima in Deventer

In Deventer bezocht Prinses Màxima gisteren een van de bijzondere initiatieven en hielp zij buurtbewoners van het pleintje rondom de Nieuwe Rij met het planten van bloemen en struikjes. Ook opende zij een estafetteloop voor de buurtkinderen en bezocht zij Educatief Centrum De IJssel dat druk bezig was met de voorbereidingen voor het Open Huis en de iftar-maaltijd.

Heel Nederland in actie

Net als vorig jaar bleken ook dit jaar buurtfeesten het meest populair als invulling voor Burendag, gevolgd door het drinken van een kop koffie met de buren. Actieve buren staken het liefst hun handen uit de mouwen voor het opknappen van een speelveld, zo bleek uit het aantal aanmeldingen tijdens de voorbereidingen. Op de vierde plaats stond het planten van bloemen, gevolgd door een buurtschoonmaakactie. In Drenthe werden verhoudingsgewijs de meeste activiteiten aangemeld op de voet gevolgd door Friesland en Flevoland. Al met al hebben buren elkaar weer in groten getale ontmoet dit jaar.

Top activiteiten


1. Buurtfeest


2. Koffiedrinken met de buren


3. Speeltuin opknappen


4. Bloemen planten


5. Schoonmaakactie

Meest actieve provincies (in verhouding tot het aantal huishoudens)


1. Drenthe


2. Friesland


3. Flevoland


4. Overijssel


5. Groningen

Burendag nationale feestdag

In 2006 vierden we voor het eerst Burendag in Nederland. Een nieuwe feestdag die in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen buren. Beide voorgaande edities waren een succes; vorig jaar vierden 350.000 buren Burendag en werden er meer dan 5.000 buurtfeesten georganiseerd. De oorspronkelijke initiatiefnemer Douwe Egberts vroeg dit jaar het Oranje Fonds het voortouw te nemen in de organisatie, zodat de feestdag nog verder kon groeien tot een maatschappelijk fenomeen. Uniek aan Burendag 2008 is de financiële ondersteuning door het Fonds om buren dit jaar daadwerkelijk in actie te laten komen voor de buurt. Dat is met deze succesvolle afsluiting van Burendag 2008 volgens de organisatoren meer dan geslaagd.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.burendag.nl