Politie Gelderland-Midden

West-Veluwe Vallei

---

Rijbewijs beginnend bestuurder ingevorderd

Publicatiedatum: 21-9-2008 10:57:26

LUNTEREN - Het rijbewijs van een 20-jarige beginnend bestuurder uit Barneveld is zondagnacht 21 september ingenomen wegens rijden onder invloed. De man werd aan een blaastest onderworpen nadat hij op het Wilbrinkplein tegen een lantaarnpaal was gereden. Hieruit bleek dat de man te veel had gedronken en werd hij aangehouden. Ademonderzoek wees uit dat de man met een promillage van 2,25 achter het stuur zat. Maximaal 0,2 promille is voor beginnend bestuurders toegestaan. Justitie beslist over de teruggave van het rijbewijs.

Bij dergelijke promillages schorst het CBR gewoonlijk de geldigheid van het rijbewijs. Een hierop volgend onderzoek, uitgevoerd door een psychiater, zal uitwijzen of de bestuurder geschikt of ongeschikt is voor het besturen van een motorvoertuig. Als de bestuurder ongeschikt blijkt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Als de bestuurder `niet-ongeschikt' blijkt, moet alsnog een driedaagse cursus over alcohol en verkeer worden gevolgd (de EMA: Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer). De kosten van de cursus, ruim EUR 650,- komen voor eigen rekening. Niet meewerken aan de cursus resulteert in een ongeldig rijbewijs.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Invordering rijbewijs na rijden onder invloed

Publicatiedatum: 21-9-2008 10:57:03

EDE - Het rijbewijs van een 47-jarige inwoner van Voorthuizen is zaterdagochtend 20 september ingenomen wegens rijden onder invloed. De man werd aan een blaastest onderworpen nadat hij een eenzijdig ongeval op de A30 ter hoogte van Ede had veroorzaakt. Hieruit bleek dat de man te veel had gedronken en werd hij aangehouden. Ademonderzoek wees uit dat de man met een promillage van 2,06 achter het stuur zat. Maximaal 0,5 promille is toegestaan. Justitie beslist over de teruggave van het rijbewijs.

Bij dergelijke promillages krijgt de bestuurder van het CBR gewoonlijk een onderzoek opgelegd, dat wordt uitgevoerd door een psychiater. Als de bestuurder ongeschikt blijkt voor het besturen van een motorvoertuig, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Als de bestuurder `niet-ongeschikt' blijkt, moet alsnog een driedaagse cursus over alcohol en verkeer worden gevolgd (de EMA: Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer). De kosten van de cursus, ruim EUR 650,- komen voor eigen rekening. Niet meewerken aan de cursus resulteert in een ongeldig rijbewijs.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053