Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Uitslag enquête PvdA in Haarlem-Oost:

Meer vuilcontainers, wijkagenten en conciërges gewenst

De bewoners van Haarlem-Oost willen meer vuilcontainers, wijkagenten en conciërges in hun buurt. Dat blijkt uit een enquête die de PvdA zaterdag 20 september hield in de Amsterdamstraat. Deze enquête, waarbij bewoners werd gevraagd naar gewenste verbetering in hun buurt, werd op hetzelfde moment door de PvdA in heel Nederland gehouden in het kader van de actie: PvdA: een goede buur(t).

In de enquête werd mensen gevraagd vijf punten te verdelen over verbeteringen voor de buurt die zij het belangrijkst vinden. Zij konden daarbij kiezen uit twaalf mogelijkheden. In Haarlem-Oost blijkt er vooral veel behoefte aan meer vuilcontainers en aanpak van zwerfvuil. Extra wijkagenten en harde aanpak van overlast eindigde op de tweede plaats, gevolgd door conciërges voor alle scholen. Ook mensen helpen met het vinden van een baan en straatcoaches om vervelende hangjongeren aan te pakken kregen veel stemmen.

De complete uitslag:

* Meer vuilcontainers en aanpak zwerfafval: 38 punten
* Extra wijkagenten: 31

* Conciërges voor alle scholen: 29

* Mensen helpen met het vinden van een baan: 25
* Straatcoaches die vervelende hangjongeren aanpakken: 23
* Sportclubs ondersteunen om meer kinderen te laten sporten: 19
* Buurtfeesten, voetbalveldjes en gemeenschappelijke tuinen: 18
* Scholen met sport, muziek en activiteiten voor de hele buurt: 15
* In elke wijk de wijkverpleegkundige terug: 14
* Meer steun en minder regels voor nieuwe bedrijfjes: 13
* Een coach voor gezinnen die het zonder hulp niet redden: 13
* Meer Nederlandse taalcursussen: 7

Tijdens de Algemene Beschouwen presenteerde de Tweede Kamerfractie van de PvdA een plan met een aantal maatregelen om Nederlandse buurten te verbeteren. Daar maken ook extra wijkagenten, een conciërge op elke school en het helpen van mensen bij het vinden van een baan deel van uit. In Haarlem investeert PvdA-wethouder Maarten Divendal daarnaast fors in achterstallig onderhoud en de aanpak van zwerfafval. Zo worden er de komende jaren in veel Haarlemse buurten ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Uit eerder door de PvdA gehouden enquêtes in buurten in Haarlem-Noord waar deze containers al zijn geplaatst blijkt dat klachten over zwerfafval hierdoor fors afnemen.

Tegelijkertijd met de enquête staken PvdA-politici in Haarlem-Oost ook zelf de handen uit de mouwen voor het verbeteren van de buurt. In het kader van Burendag 2008 hielpen zij met het opknappen van kinderboerderij Het Nijmanshofje. Hier werd onder meer de voortuin opgeknapt, dierenhokken schoongemaakt en geverfd en een nieuwe schutting geplaatst.

*** EINDE PERSBERICHT ***