Gemeente Den Haag

Persbericht

21 september 2008

Richard Goldstone eerste ~The Hague Peace Philosopher"

De voormalig hoofdaanklager van het Joegoslaviƫ Tribunaal (1994 - 1996), Richard J. Goldstone (1938), komt als eerste 'The Hague Peace Philosopher' begin april 2009 voor drie maanden naar Den Haag en Wassenaar. Burgemeester Van Aartsen heeft dit tijdens de opening van de Dag van Vrede op 21 september bij het Vredespaleis aangekondigd. Goldstone gaat op uitnodiging van onder meer de Gemeente Den Haag en het NIAS werken aan een nieuwe conventie over misdaden tegen de menselijkheid. Hij verzorgt lezingen, debatten, masterclasses en verschillende publicaties op onder meer www.internationaljustice.nl over zijn belangrijkste thema: de groeiende samenhang tussen internationaal humanitair recht en internationale mensenrechten.

'The Hague Peace Philosopher' geeft invulling aan het nieuwe Spinoza Fellowship, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Den Haag, NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences), Radio Nederland Wereldomroep en de Universiteit Leiden, Campus Den Haag.

The Hague Peace Philosopher
In de toekomst zal in het kader van het Spinoza Fellowship jaarlijks een The Hague Peace Philosopher uitgenodigd worden om gedurende drie maanden vanuit Campus Den Haag en het NIAS te Wassenaar zijn of haar licht te laten schijnen over een vraagstuk met betrekking tot vrede en recht en dit toegankelijk te maken voor een breed publiek. De bekleder gaat in die periode Nederland en de internationale gemeenschap inspireren op specifieke thema's. Dat kan door middel van lezingen, debatten, interviews en publicaties. The Hague Peace Philosophers kunnen internationaal vermaarde wetenschappers, juristen, journalisten, schrijvers of kunstenaars zijn. Het nieuwe initiatief wordt breed gesteund door verschillende Nederlandse organisaties. Zo hebben NIAS, Radio Nederland Wereldomroep, Universiteit Leiden Campus Den Haag en de gemeente Den Haag zich verenigd in een speciale commissie die het project zal begeleiden. Verder zitten in deze commissie vertegenwoordigers van Nieuwspoort, de Buitenlandse Persvereniging (BPV), de Posthoorn en de Haagse Academische Coalitie (HAC). Ook het Nederlands Dans Theater (NDT) maakt vanuit de cultuursector deel uit van de commissie.