Ingezonden persbericht


Persbericht # 11

Entre les murs van Laurent Cantet wint

Film & Literatuur Award Film by the Sea.

MovieSquad Award voor Boy A
Luc Dardenne neemt Lifetime Achievement Award in ontvangst Michael Nyqvist ontvangt Anniversary Audience Award Ruim 42.000 bezoekers

10th INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FILM BY THE SEA
FILM MEETS ART, MUSIC AND LITERATURE
Vrijdag 12 t/m zondag 21 september 2008 - CineCity, Vlissingen www.filmbythesea.nl

Film- & Literatuur Award
De Film- & Literatuur Award van Film by the Sea is dit jaar toegekend aan de film Entre Les Murs van Laurent Cantet naar het gelijknamige boek van François Bégaudeau. De prijs werd in ontvangst genomen door de Nederlandse distributeur: Cinéart. De jury van Film by the Sea roemt in haar rapport (zie bijgaand) de snel gemonteerde camerabewegingen met op de juiste momenten toch weer rustpunten. Daarnaast benadrukt de jury dat het een film is met een zeer radicale stijl. Een film die het publiek niet wil behagen: een film die bewust schuurt.

De film vertelt het verhaal van François, leraar op een middelbare school in een moeilijke wijk. Het klaslokaal is een afspiegeling van de hedendaagse Franse maatschappij, waarin culturen en denkwijzen flink met elkaar botsen.

Met Entre les murs maakte Laurent Cantet zijn vijfde film (twee daarvan werden ook in Nederland uitgebracht: Vers le sud (2005) en L'Emploi du temps (2001)). Regisseur Cantet gaat even integer met zijn jonge acteurs om als de leraar uit de film met zijn leerlingen. Het maakt de film ontroerend en overtuigend. Entre les Murs won in 2008 de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

Aan de Film by the Sea Award is een geldbedrag van ¤ 5.000,- verbonden.

Voor de Film- & Literatuurcompetitie waren dit jaar tien films geselecteerd: All God's Children Can Dance ­ Robert Logevall; And When Did You Last See Your Father ­ Anand Tucker; Blindness - Fernando Meirelles; Eden - Declan Recks; Entre Les Murs - Laurent Cantet; Fugitive Pieces - Jeremy Podeswa; Love Comes Lately - Jan Schütte; Un Secret - Claude Miller; Starting Out In The Evening - Andrew Wagner; Ver Van Familie - Marion Bloem.

De jury van de Film- & Literatuur Award bestond ook dit jaar uit gerenommeerde namen uit de wereld van film en literatuur: Maria Goos, Christine Otten, Thekla Reuten, Gerbrand Bakker, Ben Verbong en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

MovieSquad Award: Boy A
De jongerenjury MovieSquad bekeek 14 films waaruit zij een shortlist van drie films kozen: Brick Lane (Sarah Gavron), And when did you last see your father (Anand Tucker) en de uiteindelijke winnaar Boy A (John Crowley). De jongerenjury beschreef de film als: "Een indrukwekkende film met een pakkend verhaal, sterk gebruik van de camera, fantastisch acteerwerk van Andrew Garfield en Peter Mullan en bijzonder mooie muziek."

Aan de MovieSquad Award is een geldbedrag verbonden van ¤ 2.000,- . Dit bedrag is bestemd om de film onder de aandacht van jongeren te brengen. Tevens wordt de film opgenomen in MovieZone, het landelijke educatieve filmprogramma voor jongeren of in de Filmeducatie dvd collectie. MovieSquad is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie in samenwerking met Film by the Sea en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de Film. De MovieSquadjury 2008 bestond uit: Esther Tuns (17), Wouter Massink (16), Monika van Dijke (18), Rosanna Nagtegaal (18) en Simone van Boven (16).

Boy A is een speelfilm gebaseerd op de met prijzen overladen, gelijknamige roman van Jonathan Trigell. Na jarenlang in de gevangenis te hebben gezeten, is het voor Jack noodzakelijk om een nieuwe identiteit aan te nemen. Zolang zijn vorige niet aan het licht komt, ziet de toekomst met een nieuwe naam, een nieuwe look en een nieuwe woon- en werkomgeving, er hoopvol uit. Tenminste, als het aan Jacks begeleider Terry ligt.

De film is al eerder genomineerd geweest op festivals en is twee keer eerder in de prijzen gevallen. De film wordt door Cinemien op 13 november in de bioscoop uitgebracht.

Lifetime Achievement Award voor Jean-Pierre en Luc Dardenne Zaterdagavond 21 september is tevens de zesde Lifetime Achievement Award van Film by the Sea uitgereikt aan de regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne. Deze Belgische filmmakers hebben een indrukwekkend oeuvre aan sociaal-realistische films op hun naam staan. Luc Dardenne was aanwezig om de award voor zowel hemzelf als zijn broer op te halen.

Anniversary Audience Award
Omdat Film by the Sea dit jaar tien jaar bestaat, kon het publiek van het festival haar favoriete film uit de complete geschiedenis van Film by the Sea kiezen. As it is in heaven (Kay Pollak, 2005) was de overtuigende publieksfavoriet. Acteur Michael Nyqvist, die de hoofdrol in deze film speelt, was in Vlissingen aanwezig om de award in ontvangst te nemen.

Ruim 42.000 bezoekers
Met ruim 42.000 bezoekers (ruim 2.000 meer dan in 2007) kan Film by the Sea terugkijken op een zeer succesvolle 10e editie.

Film by the Sea 2009:
De elfde editie van Film by the Sea vindt plaats van 11 t/m 20 september 2009. Wij hopen u daar allen weer welkom te mogen heten.

De Raad van toezicht van Film by the Sea bestaat uit: Marjet van Zuijlen, Ad Weststrate, Frans Afman, Hans Pos, Henk Kloosterziel, Jos Verpaalen, en Daan Bruinooge. Voorzitter is Kees Izeboud.

Film by the Sea wordt mede mogelijk gemaakt door:
DELTA NV, Gemeente Vlissingen, Provincie Zeeland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

FILM BY THE SEA
Badhuisstraat 150, 4382 AP Vlissingen
Tel: 0118 412437, Fax: 0118 416093
www.filmbythesea.nl

Artistiek Directeur
Leo Hannewijk: 06 51 805 263

Algemeen Directeur
Ruud Kuper: 06 45 073 962

Publiciteit / marketing
Sonja Barentsen, Mobiel: 06 42 682 594 E-mail: sonja@filmbythesea.nl

Coördinatie Publiciteit: MVSP
Monique van Schendelen, Jay Soerdjbalie, Anne Langewouters, Menno Ribbelink, Noordereinde 233 ­ B, 1243 JT 's Graveland
Tel: 035 5826969 / 06 53 697 606 Fax: 035 5827885 E-mail: monique@mvsp.nl jay@... anne@... menno@....

Cinéart
Janneke de Jong
Ampèrestraat 10, Hilversum
Tel: 035-6463054, e-mail: janneke@cineart.nl

Cinemien
Amsteldijk 10, Amsterdam
Tel: 020-5776010

www.filmbythesea.nl