Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 21 september 2008

Nacht van de Vrede: geslaagd event
Nieuwe generatie vredesvechters staat op

Op zaterdag 20 september trapten ruim 200 jongeren en 40 professionals de Internationale Dag van de Vrede af met de Nacht van de Vrede. Club Canvas in Amsterdam was het decor voor een boeiende en veelzijdige avond. Er waren scherpe inhoudelijk debatten, een netwerkcafé, bands en dj's, vredesslams, cabaret en video-art.

De opening werd verzorgd door burgemeester van Amsterdam en 'Mayor for Peace', Job Cohen, en de Afghaanse activiste Fatma Wakil. Cohen formuleerde zijn ambitie voor vrede met de woorden: "Vrede: doen!". De dj's van Shit is Bangin' waren de host van de avond en zij vervulden deze rol met verve.

Speeddaten op grote hoogte
Het begin van de avond was gericht op netwerken. De belangstelling was groot en veel jongeren waren vroeg binnen om niets te hoeven missen. Tijdens het Netwerkcafé konden zij speeddaten met professionals uit het veld. Veel jongeren maakten hier dankbaar gebruik van en het terras op de 7e verdieping van het Volkskrantgebouw was dan ook volledig gevuld.

De Vredesagenda van de Toekomst
Tegelijkertijd was er ruime belangstelling voor de verschillende workshops. Jan Pronk, oud-minister, voormalig bijzonder VN gezant in Soedan en huidig IKV-voorzitter, gaf met jonge vredesvechters de workshop Conflict Resolution. Amerika deskundige Jessica Serraris en onderzoeker conflictbeheersing Rem Korteweg gaven een korte inleiding op het huidige krachtenveld in de wereld om vervolgens de vloer te geven aan Jan Pronk, die met de aanwezigen op zoek ging naar de vredesagenda van toekomst. In de zaal ontstonden pittige discussies over onderwerpen als de NAVO, het klimaat en de verdeling van de grondstoffen in de wereld. De komende verkiezingen in de VS en vooral de rol die Europa zou moeten spelen in de wereld stond hierbij centraal.

De conclusies van het debat werden voorgelegd aan Europarlementariërs Joost Lagendijk en Thijs Berman en JOVD voorzitter Jeroen Diepemaat. Zij waren het over een onderwerp roerend met elkaar eens: "Jongeren moet zelf hun stem verheffen en actief worden om misstanden in de wereld aan te kaarten en hiertegen op te staan."

Peace Poetry Battle
Bijzonder onderdeel in het programma was ook de finale van de Peace Poetry Battle. Deze battle van vredesslams, georganiseerd in samenwerking met NCRV's Dichttalent en met juryvoorzitter en dichter Mohammed Benzakour, werd gewonnen door slamdichter Eric van Hoof. In een spannende finale verkoos het publiek hem boven de eveneens intrigerende Branka.

Officiële aftrap van de Internationale Nacht van de Vrede Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders was helaas verhinderd, maar sprak het publiek toe door middel van een videoboodschap waarin hij zijn statement meegaf aan alle aanwezigen. Zijn vredesambitie voor de avond was concreet en actueel, "meer menselijke veiligheid in Zimbabwe". Hierna begon het aftellen door de Afghaanse rappers Fahim en Desmond en werd precies om 24.00 uur het startschot gegeven voor de Internationale Dag van de Vrede.


Organisatie kan tevreden zijn
Met als doelstelling, jongeren (nog) meer en actief te betrekken bij vraagstukken van oorlog en vrede kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagde eerste editie van de Nacht van de Vrede. Dat het event volledig was uitverkocht wijst op een grote betrokkenheid van de jongeren. De sfeer tijdens de Nacht was meer dan goed en de zaal bleef tot het einde goed gevuld. Dit kwam natuurlijk ook door de slimme programmering van C-Mon en Kypski aan het einde van het programma. Zij vormden een passende afsluiting van een succesvolle Nacht.

De Nacht van de Vrede is een event van IKV Pax Christi, in samenwerking met omroep LLiNK en NCDO. De Nacht van de Vrede maakt deel uit van de jaarlijkse Vredesweek. De Vredesweek 2008 staat in het teken van 'Kiezen voor Vrede'.

Kijk voor meer informatie over activiteiten in de Vredesweek op www.vredesweek.nl. Kijk voor meer impressies en foto's van de Nacht van de Vrede op nachtvandevredehyves.nl.