Nieuw-Vlaamse Alliantie


Congres N-VA zegt vertrouwen in federale regering op na 15 maanden onderhandelen (21/09/08)

Op een partijcongres in Gent heeft de N-VA bijna unaniem beslist de steun aan de federale regering op te zeggen. 1585 congresleden stemden voor, 7 stemden tegen en 5 onthielden zich bij de stemming over het onderstaande voorstel van het partijbestuur:

Uit het overzicht van de voorbije 15 maanden tot 15 juli blijkt duidelijk: we hebben er alles aan gedaan om een staatshervorming te realiseren.

Vanaf 15 juli hebben we, ondanks alles, de kans gegeven aan de Franstaligen om een nieuwe formule uit te werken.

Nu stellen we vast dat het voorstel van de bemiddelaars niet beantwoordt aan de voorwaarden van de Vlaamse Regering, zoals het verschuiven van het zwaartepunt van de bevoegdheden naar de deelstaten, het boeken van concrete resultaten vóór juni 2009 en het niet meer onderhandelen over de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Hieruit blijkt dat de Franstaligen niet over de brug gekomen zijn. De verklaringen van Didier Reynders illustreren bovendien dat ook de context van de tekst ongeloofwaardig is.

Conclusie: in die omstandigheden kan de N-VA geen steun meer geven aan de federale meerderheid.

Wat de verdere gevolgen zijn van onze consequente houding, hangt af van hoe onze Vlaamse partners zich zullen opstellen.

Auteur:
Ledencongres van de N-VA
Bart De Wever, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Url: www.n-va.be