Czaar Peterstraat in Amsterdam krijgt Mystery Trees


Winnaar lichtontwerpwedstrijd Czaar Peterstraat bekend

AMSTERDAM, 20080921 -- De wedstrijd voor een feestelijk lichtontwerp voor de Czaar Peterstraat is zaterdag gewonnen door architect en buurtbewoonster Atalja Willemen. De vakjury onder leiding van James Veenhoff maakte middenin de Czaar Peterstraat de uitkomst van de publieke stemming bekend. Het ontwerp Mystery Trees wil de karakteristieke bomenrij in de straat aanlichten in een regenboog van kleuren, die wisselt per seizoen.

De lichtontwerpwedstrijd Let there be light in the street is een initiatief van Nelleke de Lange van Spiegelatelier Sight Motion. Zij ontwikkelde in overleg met de gemeente een publieke lichtwedstrijd omdat het de wens van bewoners en ondernemers is om de straat een feestelijker karakter te geven. "Nu de prijswinnaar bekend is gaan we samen met de gemeente werken aan de realisatie. Mijn streven is dat de feestelijke verlichting tijdens het volgende Upperground Festival brandt", aldus een enthousiaste Nelleke de Lange.

Met het winnend lichtplan wil Atalja Willemen de karakteristieke hoge bomen van de Czaar Peterstaat benadrukken en de identiteit van de straat versterken. "Ik hoop dat in de toekomst iedereen praat over de regenboogbomenstraat! Mijn lichtplan verandert met de seizoenen. In de winter grillig en mysterieus, en in de zomer vol en subtiel. En natuurlijk op zo'n manier dat de bewoners er geen last van zullen hebben."

Tijdens het Upperground Festival dat op 13 september 2008 in de Czaar Peterstraat plaatsvond maakten bezoekers in totaal 34 lichtontwerpen. Een vakjury met James Veenhoff (Amsterdam Fashion Week), ontwerper Anouk Jansen en lichtexpert Nikoo Dekker nomineerde hieruit drie ontwerpen. Het publiek bepaalde vervolgens via internet en stemkaarten dat Mystery Trees het winnende ontwerp is.

http://www.sightmotion.nl





Ingezonden persbericht