KNHS


Nederland komt in finale neusje te kort

21 september 2008
Leon Thijssen

1 | 2 | 3 | 4

BARCELONA (KNHS) - De Nederlandse equipe is in de finale van de laatste Samsung Super League net een neusje te kort gekomen. Nederland werd achter resp. Duitsland en België derde. Omdat de Britten als vijfde eindigden kwam het Oranje kwartet van Rob Ehrens net een puntje te kort om op gelijke hoogte te komen in de eindstand, met de Britten achter de soeverein heersende Duitsers.

In de eerste ronde noteerde Angelique Hoorn (Wanneperveen) een enkel foutje op een blauwe oxer. "Ik had het idee dat Blauwendraad's O'Brien deze hindernis, die na een scherpe wending kwam, net iets te laat opmerkte. In de tweede ronde noteerden we op exact dezelfde hindernis weer een fout. Toen was ik scherp om hem extra attent te krijgen, dus ik tast in het duister naar de oorzaak. We worden wel steeds constanter, mede dankzij het feit dat de controle steeds beter wordt. In de Grote Prijs waren we foutloos en nu weer in iedere manche slechts één foutje. Er zit nog alle kans in op verbetering, want we zijn samen nog lang niet uitgestudeerd " aldus Hoorn. Voor O'Brien is er nu twee weken rust en dan is er een indoor wedstrijd in Salzburg. "Ik wil mogelijk een paar wereldbeker wedstrijden rijden, maar zet bewust niet in om de finale te halen. Mijn hoofddoel is toch het Europees Kampioenschap volgend jaar in Windsor", aldus Hoorn.

Leon Thijssen (Baarlo) was in Hong Kong de reserveruiter met Olaf, maar groeide nu uit tot de beste ruiter van het Oranje kwartet. "In de eerste manche bleven we vrij gemakkelijk foutloos en ik was er van overtuigd dat in de tweede ronde opnieuw te doen. Op een oxer waarvan de bovenste palen scheef waren neergelegd toucheerde Olaf net even te zwaar de voorste paal, die dan ook prompt viel. Jammer, want ik reed deze sprong wel mooi in het midden en dus op het laagste punt aan", aldus de Limburger.

Marc Houtzager (Rouveen) had zijn handen vol aan de altijd onstuimige Opium VS. De hengst maakt nog al eens een bokkensprong tussen de hindernissen. Daardoor is de ruiter na zo'n 'bok' vaak even de afstand kwijt. Toch werd het foutje in de eerste manche niet het gevolg van zo'n sprong. De hengst sprong net niet hoog genoeg over de scherprechter in het parcours, een steilsprong van planken. In de tweede ronde werden twee foutjes gemaakt en zorgde Houtzager voor het weg te strepen resultaat.

Gerco Schröder (Tubbergen) werd geconfronteerd met een Eurocommerce Milano die in de eerste manche niet helemaal bij de les was. "Milano was iets flauw en toen we in het begin van het parcours al een fout hadden heb ik op nog een paar hindernissen bewust een foutje gemaakt, in de hoop dat Milano in de tweede manche wel honderd procent bij de les zou zijn", vertelde Schröder, die met 17 punten in de eerste ronde voor het weg te strepen resultaat zorgde. In de tweede ronde leek het een foutloze ronde te worden, totdat Milano op dezelfde hindernis als waar Thijssen de fout had gemaakt iets te veel op links sprong. Daar was de hindernis aanmerkelijk hoger dan in het midden en werd de enige fout gemaakt. Schrale troost: ook al was Schröder foutloos gebleven, dan nog had Nederland niet op gelijke hoogte met de Belgen kunnen komen.

Duitsland werd met een totaal van vier strafpunten winnaar en schreef daarmee ook de zesde editie van de Samsung Super League op haar naam. België eindigde als tweede, voor Nederland, die daarmee net niet genoeg punten verzamelde om de Britten voorbij te gaan in het klassement. De Zweden, die slechts met drie ruiters in Barcelona aanwezig waren, haalden de eindstreep niet en zijn daarmee gedegradeerd. Het was best een pittige wedstrijd in beide manches met
36 starters (Spanje reed mee met een wild card), waarin zes foutloze rondes konden worden genoteerd. Marco Kutscher (Dui) met Cornet Obolensky en zijn landgenoot Ludger Beerbaum met All Inclusive waren de enigen die in beide manches foutloos wisten te blijven. Uitgebreide berichtgeving volgt z.s.m.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.csiobarcelona.com

Uitslag Samsung Super League wedstrijd:


1) Duitsland - 4

2) België - 12

3) Nederland - 20
Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 4 + 4 Leon Thijssen (Baarlo) - Olaf - 0 + 4
Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 4 + (8)
Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Milano - (17) + 4
4) Ierland - 21

5) Spanje - 29

6) Groot-Brittannië - 32

7) Zwitserland - 33

8) USA - 36

9) Zweden - el

Eindstand finale Samsung Super League 2008:


1) Duitsland - 67

2) Groot-Brittannië - 45.5

3) Nederland - 44.5

4) België 37.5

5) Ierland - 31.83

6) USA - 27.83

7) Zwitserland - 24.58

8) Zweden - 12.75

Foto's Oranje equipe door: www.melissen.net en www.jmint.eu