KNHS


Hippiade Mennen: Genieten van weer en sfeer!
21 september 2008


ERMELO (KNHS) - Ter afsluiting van het Hippiade-seizoen werden zaterdag 20 september in Ermelo met de nodige publieke belangstelling de menonderdelen verreden. Kandidaten die zich tijdens wedstrijden in het voorseizoen gekwalificeerd hadden, streden in de dressuur en vaardigheid om de nationale titels. Dat leverde, bij uitstekend nazomers paardensportweer en een perfecte sfeer, aan het einde van de dag een stapel breed lachende kampioenen op.

Het is druk in paardensportland. Zo hadden de Friese paarden, die over het algemeen in zeer grote getale aanwezig zijn op menkampioenschappen, gelijktijdig in Kootwijk hun eigen nationale dressuurkampioenschap. Dat zorgde er onder andere voor dat een gevierd menkampioen in de Friese mencompetities verstek liet gaan. Een ander Fries menkampioen, Thoon Wever, won vorig jaar al verschillende onderlinge titels, kwam toen op de Hippiade Mennen niet verder dan een top vier notering, maar ging nu aan de haal met een dubbelspantitel in de in handicap verreden dressuurklasse L-M. Mede daardoor was hij een van de menners met een paard van het Fries ras die zijn goede voor- en zomerseizoen in Ermelo bevestigde. Dat gold ook voor Joop Gommers die vorige jaar al de kampioenssjerpen voor zijn span in de wacht sleepte en dit jaar wederom in de Parade der Kampioenen verwacht werd.

Vorig jaar kwam de regen met bakken uit de hemel, viel de Parade der Kampioenen letterlijk in het water en verging zelfs de meest positief gestemde kampioen het lachen. Toch was het debuut van de Hippiade Mennen beslist geen flop. Dit jaar was de organisatie hier en daar aangescherpt, werden van de verschillende rubrieken prijzen uitgereikt in twee ringen en liep de dag als een goed geoliede machine. Wanneer alle raderen op juiste manier draaien, vormt dat begrijpelijkerwijs een uitsteken de basis voor goede prestaties van de klasse B tot en met ZZ. De Rotterdamse Yvonne de Ruyter profiteerde van de juiste draai een stond net als vorig jaar meerdere malen op kop.

In de in handicap verreden Z-ZZ vaardigheid voor paarden zegevierde Co van Wijk - eerder op de dag ontving hij het brons in de dressuur klasse M - met Rocky. Met de kampioenslinten om reageerde Van Wijk: "Het is een fijn paard met een super uitstraling en mooie gangen, altijd vrolijk en werkwillig". Ging Rocky vervolgens tijdens de parade in een rustige draf door baan, de verschillende spannen met shetjes moesten het gas behoorlijk opentrekken om de grotere soortgenoten bij te kunnen benen. Zo lieten de kleinere (pony)rassen zich niet alleen als goed mensportponys van voren zien, het tekent tevens de diversiteit binnen de sport.

Nederland is in vier mendistricten verdeeld - Noord, Oost, West, Zuid die ieder hun eigen kampioenschappen en competities hebben. Op de Hippiade Mennen ontvangt de tijdens de Hippiade best presterende district de Hatro Cup. De resultaten van de beste menners van een district per klasse/discipline worden opgeteld, waarna het district met de hoogste score mag voor een jaar de enorme wisselbeker mee naar huis nemen. Evenals vorig jaar ging de Cup naar het Westen van ons land.

Uitslagen: www.knhs.nl\hippiade

Auteur: Bart van der Hoek