Gemeente Gouda


Gouds historisch watersysteem in televisiedocumentaire (15-9-2008)

Dinsdag 23 september om 19.55 uur is Gouda te zien in de eerste aflevering van de zesdelige serie `NL onder water'. Het unieke cultuurhistorische watersysteem en de drooglegging en openstelling van de onderdoorgang was aanleiding voor de NCRV om opnames te maken in de binnenstad. Tijdens deze aflevering wordt uitleg gegeven over het oude watersysteem en de plannen die de gemeente hiermee heeft. Ook komen enkele inwoners aan het woord die betrokken zijn bij het water in Gouda.

Historisch watersysteem

Gouda heeft een bijzonder historisch waterstelsel dat nog steeds in nagenoeg originele staat is. Allerlei watergangen die onder gebouwen door lopen en smalle watertjes die langs huizen en tuinen stromen. Dit watersysteem maakte in vroeger tijden op ingenieuze wijze gebruik van het verschil in hoog en laag water in de Hollandse IJssel en spoelde zo stelselmatig de grachten en `riolering `van Gouda schoon. De NCRV vond dit systeem en de plannen hiermee interessant genoeg om de eerste aflevering van haar serie mee te starten.

Documentaire

In de zesdelige serie NL onder water bezoekt de NCRV verschillende watergebieden in ons land. Gebieden die een prachtige waternatuur kennen, maar ook een bewogen watergeschiedenis: onder andere de Noord- en Zuid-Hollandse kust, de polders van Flevoland en de Zeeuwse eilanden. Ook komt de bijzondere rol van water in steden aan bod, om te beginnen met het water in Gouda.

Door de klimaatverandering krijgt Nederland in de toekomst meer en meer te maken met de kracht van het water. In heel ons land wordt er daarom hard gewerkt om hierop te anticiperen. Dijken en duinen worden gecontroleerd, brandweer- en politiecorpsen houden overstromingsoefeningen, er komen drijvende woonwijken en de grachten komen terug in de steden om het water in de toekomst op te vangen. Maar tegelijkertijd komen we tot de ontdekking dat wij in Nederland het water teveel hebben verbannen uit onze omgeving. Aan het begin van de vorige eeuw bestond vijftien procent van ons land uit watergebieden, nu is dat nog maar zeven procent. Hierdoor dreigt bijzondere natuur uit ons land te verdwijnen. En dat, terwijl wateroverlast en waternatuur direct met elkaar verbonden zijn.

Uitzending

De uitzending over Gouda is op dinsdag 23 september op Nederland 2 en begint om 19.55 uur.


---