Persberichten Lekstroom, 10.40 uur

Utrecht, 23-09-2008

Autos vernield

HOUTEN Aan het eind van maandagavond 22 september werden meerdere autos door enkele mannen beschadigd.

Rond middernacht kreeg de politie de melding dat mannen op De Molen met stenen geparkeerde autos aan het bekogelen waren. Agenten gingen ter plaatse, maar de vogels bleken te zijn gevlogen.

Op De Molen spraken agenten met een getuige. Hij verklaarde te hebben gezien dat twee mannen stenen naar geparkeerde autos hadden gegooid. De agenten zagen dat in totaal zes autos schade hadden opgelopen. Bij die autos waren ramen ingegooid, dan wel was dat geprobeerd.

Aan getuigen die de vernielingen hebben gezien of die iets verdachts op of in de omgeving van De Molen hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Verlichtingscontrole: tientallen bekeuringen

NIEUWEGEIN Bij een verlichtingscontrole op maandagavond 22 september liepen tientallen fietsers tegen de lamp.

De politie heeft op maandagavond op de Herenstraat en Noordstedeweg gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting. Van 44 fietsers was de voor- en/of achterverlichting niet in orde en zij werden bekeurd.

Gestolen?

NIEUWEGEIN Op maandagavond 22 september werd een kennelijk gestolen fiets in beslag genomen. Van de kennelijk diefstal was geen aangifte gedaan.

Aan het begin van maandagavond zagen agenten een fietser over de Ratelaar rijden. De agenten zagen dat het slot van de fiets was doorgezaagd en gaven de fietser, een 14-jarige jongen uit Nieuwegein, een stopteken. Hij verklaarde de fiets op straat van een onbekende te hebben gekocht.

Daar de fiets vermoedelijk van diefstal afkomstig was, werd hij in beslag genomen. De fiets bleek niet als gestolen te boek te staan. De politie stelt een nader onderzoek in of de fiets gestolen is.

Aangifte doen!

De politie verzoekt iedereen van wie zijn fiets gestolen is altijd direct aangifte te doen. Niet alleen geeft dat een beeld waar en wanneer fietsen gestolen worden, zodat de politie daar een duidelijk beeld van krijgt en daar actie op kan ondernemen, maar hierdoor kan bij het aantreffen van een gestolen fiets ook de eigenaar worden achterhaald. De fiets kan dan worden teruggegeven en tegen de fietsendief/ -heler kan dan proces-verbaal worden opgemaakt.

Winkeldief thuis aangehouden

NIEUWEGEIN Een winkeldief ging er op maandagmiddag 22 september met zijn buit vandoor. Hij werd later thuis aangehouden.

Rond 17.40 uur kreeg de politie de melding dat een man bij een winkel aan de Herenstraat een diefstal had gepleegd en er in zijn auto vandoor was gegaan. Agenten gingen ter plaatse en spraken met een medewerker van de winkel. De verdachte had drie koffertjes met boortjes uit de winkel gestolen, was in zijn auto gestapt en weggereden.

Aan de hand van het signalement en het kenteken van de auto stelden de agenten een onderzoek in. Dat leidde naar de Nieuwegeinse woning van de 34-jarige eigenaar van de auto. Agenten gingen daarheen en de 34-jarige man bleek geheel te voldoen aan het signalement van de winkeldief. Daarop werd hij aangehouden. Hij bekende de diefstal en haalde de buit, de drie koffers met boortjes, uit zijn auto. Die werden in beslag genomen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Jongeman mishandeld

VIANEN Op maandagmiddag 22 september deed een jongeman aangifte van een mishandeling die in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 september plaatsvond.

In de nacht van vrijdag op zaterdag liep een 18-jarige jongeman uit Vianen met een vriend over de Voorstraat. Daar zagen zij dat twee jongens vlakbij een horecagelegenheid tegen de gevel van een winkel leunden. Zij liepen zonder iets te zeggen langs de twee jongens.

Toen zij wat verderop liepen, hoorden zij dat de twee jongens iets naar hen riepen, waarna de twee jongens naar hen toe kwamen lopen. Kennelijk zonder enige aanleiding kreeg de 18-jarige jongeman van één van hen een vuistslag in zijn gezicht. Om verdere klappen te voorkomen renden de 18-jarige jongeman en zijn vriend weg. Bij zijn vlucht kwam de jongeman nog ten val.

Het slachtoffer liep door de vuistslag letsel aan zijn gezicht op en door de val aan zijn heup. Hij is voor onderzoek en behandeling naar het Sint Athoniusziekenhuis in Nieuwegein gegaan. De Vianees deed op maandag aangifte van mishandeling. De politie stelt een onderzoek naar de verdachten in.

Fiets terug voordat diefstal is ontdekt

HOUTEN/UTRECHT Een gestolen fiets werd op maandag 22 september in Utrecht in beslag genomen nog voordat de Houtense eigenaar de diefstal had ontdekt.

Rond 13.25 uur kreeg de politie de melding dat een man op de Vinkenburgstraat in Utrecht geld aan het pinnen was. Hij had vermoedelijk een gestolen fiets bij zich. Agenten gingen ter plaatse en troffen de man, 27 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, en de fiets aan. Het AXA-ringslot van de fiets stond open, terwijl er geen sleutel in het slot zat. Daarop werd de Utrechter aangehouden op verdenking van heling of diefstal van de fiets. De fiets werd in beslag genomen.

De fiets stond niet als gestolen te boek. De fiets was echter voorzien van een sticker van de fietsenzaak waar hij was gekocht. Een agent nam contact op met de winkelier en hij gaf de personalia van de eigenaar, een 49-jarige man uit Houten, door. Er werd contact opgenomen met de eigenaar. Hij verklaarde dat zijn vrouw die ochtend naar het station in Houten was gefietst en daar de fiets op slot had achtergelaten. Zij hadden de diefstal nog niet ontdekt.

Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Hij deed afstand van de fiets en die word teruggegeven aan de eigenaar.