Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Aftrek buitengewone uitgaven: uitkomst onzeker

Zoals u uit de media heeeft kunnen vernemen is de strijd rond de aftrek van de buitengewone uitgaven nog niet gestreden. De regering broedt op nieuwe voorstellen. De vraag of de schade beperkt blijft.

Tijdens de algemene beschouwingen was de beperking van de aftrek van de buitengewone lasten een belangrijk discussieonderwerp. De oppositie maakte er een groot punt van en ook de regeringspartijen gaven aan dat ze de voorstellen niet erg konden waarderen. Inmiddels heeft staatssecretaris Bussemaker een nieuw overleg gepland met onder andere de CG-raad.

Ten opzichte van de eerdere voorstellen is de regering al een stukje opgeschoven. Meer mensen dan in het oorspronkelijke voorstel komen in aanmerking voor compensatie en de inkomensgrens is een stuk opgetrokken. Toch lijkt het onvermijdelijk dat veel mensen met een chronische ziekte de maatregelen flink in hun portemonnee gaan voelen. In de oorspronkelijke voorstellen is 650 miljoen bezuinigd op de aftrek van buitengewone lasten. In de huidige plannen is dat 'nog maar' 570 miljoen.

Omdat de plannen betrekking hebben op het belastingjaar 2009, zullen de meeste mensen de pijn pas voelen in de loop van 2010. Het mag duidelijk zijn dat de VSN samen met de CG-raad plannen maakt om de effecten van de maatregelen tegen die tijd nauwkeurig in beeld te brengen.
23 september 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400