Raad van State


dinsdag 23 september 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Congresgebouw e.o.' van de gemeente Den Haag. Het plan heeft betrekking op gebied rondom het Churchillplein. Europol gaat zich in dat gebied vestigen in een nieuw kantoorgebouw. De Stichting Wijkoverleg Statenkwartier en een groot aantal omwonenden zijn bang voor een verslechtering van de luchtkwaliteit vanwege het toenemende verkeer door de komst van Europol. Verder vinden zij het gebouw waarin Europol zich zal vestigen te hoog. Zij vinden dat gebouw niet passen in het Statenkwartier dat als beschermd stadsgezicht is aangewezen. Daarom verzoeken zij de Raad van State het bestemmingsplan te schorsen. (zaaknummer 200805775/2)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft verleend aan AVR-Industrial Waste B.V. voor een afvalverwerkingsbedrijf aan de Van Riebeeckhavenweg in Amsterdam. In het bedrijf worden oliehoudende (gevaarlijke) afvalstoffen opgeslagen en be- en verwerkt om uiteindelijk brandstof te produceren. In de vergunning is onder meer bepaald dat AVR vervuilde brandstoffen niet meer mag verstoken tijdens het productieproces. AVR is het hier niet mee eens, omdat dit volgens haar betekent dat zij het productieproces aanzienlijk moet aanpassen. Daarom verzoekt zij de Raad van State de milieuvergunning op dat onderdeel te schorsen. (zaaknummer 200806740/2)

10.45 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen heeft opgelegd aan een zeevishandel in Amersfoort. De minister heeft de boete opgelegd omdat bij een controle is geconstateerd dat er drie Polen aan het werk waren zonder dat zij in het bezit waren van een tewerkstellingsvergunning. De zeevishandel zegt dat geen tewerkstellingsvergunningen nodig zijn voor de Poolse werknemers, omdat zij in dienst zijn van een Pools bedrijf. Daarom had er geen boete aan haar mogen worden opgelegd. Een eerder beroep is door de rechtbank in Roermond in januari 2008 ongegrond verklaard. (zaaknummer 200802235/1)
Zitting over de besluiten van de minister van VROM waarbij geen bezwaar is gemaakt tegen het voornemen van vijf Duitse bedrijven om zogenoemde 'PPK-balen' in te voeren naar Nederland. Het gaat om balen samengeperst papier en karton die bestemd zijn voor een papierfabriek in Hoogezand. Volgens de minister zijn deze balen vervuild met onder meer textiel en etensresten, zodat sprake is van verontreinigd papierafval waarvoor het doen van een kennisgeving noodzakelijk is. De bedrijven hebben wel een kennisgeving gedaan, maar vinden dat dat eigenlijk niet nodig is, omdat de PPK-balen volgens hen geen afvalstoffen zijn waarvoor dit verplicht is. Dit betekent dat de minister dan ook geen verklaring van geen bezwaar tegen de invoer hoeft af te geven, aldus de Duitse bedrijven. (zaaknummers 200800027/1, 200800029/1, 200800031/1, 200800033/1 en 200800034/1)

12.15 uur

Zitting over de vaststelling en terugvordering van rijksbijdragen die de staatssecretaris van Onderwijs in het verleden aan de Hanzehogeschool Groningen heeft toegekend. Het gaat om de jaren 1999 tot en met 2003. Voor die jaren heeft de staatssecretaris een bedrag van bijna anderhalf miljoen euro teruggevorderd. De staatssecretaris is hiertoe overgegaan, omdat de hogeschool volgens hem ten onrechte studenten voor bekostiging in aanmerking heeft gebracht. Het gaat om vier groepen studenten die buiten Groningen hun volledige opleiding volgden. De eerste groep bestaat uit 15 medewerkers van het ministerie van Defensie die een onderwijsprogramma in Seedorf (Duitsland) volgden. De tweede groep betreft 168 Duitse studenten in Oberhausen die op basis van vrijstellingen een vierjarige opleiding in één jaar kregen aangeboden. De derde groep gaat om 184 Finse studenten die het tweede jaar van hun studie aan de hogeschool volgden. De hogeschool heeft verder nog voor Finse studenten op basis van vrijstellingen een vierjarig programma in één jaar verzorgd. Het onderwijs is voornamelijk in Finland gegeven. De rechtbank in Groningen heeft geoordeeld dat de staatssecretaris terecht de rijksbijdragen voor de vier groepen heeft teruggevorderd. De hogeschool komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze zaak maakt onderdeel uit van wat in de media 'HBO-fraude' is gaan heten. (zaaknummer 200801794/1)

13.15 uur

Zitting over de vrijstelling en bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Dongen heeft verleend voor de bouw van één woning aan de Leeuweriklaan en twee woningen en een schuur aan de Haanse Hoef in Dongen. Deze woningen maken deel uit van een nieuwbouwproject van twaalf woningen aan de rand van Dongen. De rechtbank in Breda heeft in december 2007 eerdere beroepen van omwonenden en de belangenvereniging Haanse Hoef gegrond verklaard. Volgens haar is het gemeentebestuur ten onrechte niet ingegaan op bezwaren van enkele omwonenden. Verder oordeelde de rechtbank dat het gemeentebestuur beter had moeten motiveren waarom de woningen passen in een landelijke omgeving. Ook zijn de gevolgen voor de luchtkwaliteit niet goed onderzocht, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur is het met de uitspraken van de rechtbank niet eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200800890/1, 200800892/1, 200800893/1, 200800896/1 en 200800897/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heerhugowaard heeft verleend aan een inwoner van die gemeente voor het uitgaanscentrum 'De Waerdse Tempel' aan het Strand van Luna in Heerhugowaard. De vergunning maakt grootschalige buitenactiviteiten mogelijk. Een omwonende vreest voor toename van de geluidsoverlast. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800204/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan 'DMP terrein, Churchillweg e.o.' van de gemeente Wageningen. Het plan voorziet in de bouw van maximaal 260 woningen op het voormalige DMP terrein bij de Churchillweg in Wageningen. Onder meer een molenaar is het niet met het plan eens vanwege de hoogte van de woningen. Volgens hem verstoort de nieuwbouw de zogenoemde windvang van zijn molen. De molen ligt op ongeveer 120 meter afstand van het DMP terrein. Daarom verzoekt hij de Raad van State het besluit van de provincie te schorsen. (zaaknummer 200805536/2)

14.15 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg van het verzoek van de vereniging voor Protestants Christelijke Primair Onderwijs Chrono uit Hardenberg om de uitbreiding van de basisschool De Regenboog in Dedemsvaart op te nemen in het programma voor huisvestingsvoorzieningen voor 2007. De vereniging wil de school uitbreiden met een elfde lokaal. Het gemeentebestuur heeft het verzoek afgewezen, omdat de school volgens hem al beschikt over elf lokalen. Volgens de vereniging moet de afgescheiden ruimte in de gemeenschapsruimte niet als lokaal worden meegeteld en heeft de school dus maar tien lokalen. De rechtbank in Almelo heeft in januari 2008 een eerder beroep van de vereniging gegrond verklaard, omdat de gemeente volgens haar onder meer niet de motivering van de afwijzing in het besluit had vermeld. Toch heeft de rechtbank bepaald dat "de rechtsgevolgen van de afwijzing in stand blijven", omdat de gemeente terecht de uitbreiding van de school met een elfde lokaal heeft afgewezen aangezien de gemeenschapsruimte al jarenlang als lokaal in gebruik is. Zowel de gemeente als de vereniging zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801347/1)