Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 23 september 2008)

Vragen conflict Re-intergratiebeleid - Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen

De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) heeft tot doel om burgers met een grote financiële schuld te helpen orde op hun financiële zaken te stellen. Een aanzienlijk deel van de burgers die gebruik maken van deze wet heeft een uitkering in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Bij beide wetten is de gemeente Utrecht betrokken, als hoofd- of mede uitvoerder. In het kader van de WSNP zijn burgers verplicht om zoveel mogelijk inkomen te verwerven, om schuldeisers zo veel mogelijk terug te kunnen betalen. Dit betekent dat deze mensen als zij geen werk hebben zoveel mogelijk moeten solliciteren om aan (zo goed mogelijk) betaald werk te geraken. In het kader van de WWB wordt aan uitkeringsgerechtigden een re-intergratietraject aangeboden. Het accepteren van dit traject is een verplichting in het kader van de WWB. Doel van de re-intergratietrajecten is een traject naar duurzaam werk, dit is het met de gemeenteraad afgesproken beleid. In het kader van zo'n traject komt het regelmatig voor dat in verband met het volgen van een opleiding, opdoen van vaardigheden er tijdelijk een ontheffing van- of een verminderde sollicitatieplicht is. Dit staat haaks op de verplichtingen die vanuit de WSNP worden opgelegd. Niet nakomen van een verplichting in het kader van de WSNP betekent dat het WSNP traject wordt beëindigd door de rechtbank. Dit conflict tussen beide wetten heeft tot gevolg dat soms mensen met problematische schulden wordt afgeraden een traject in de WSNP in te gaan, totdat zij geen uitkering vanuit de WWB meer nodig hebben. Voor sommigen een onhaalbare zaak.


1. Bovenstaande problematiek brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:
2. Is het college bekend met de bovengenoemde problematiek?
3. Indien het college hiermee bekend is hoe komt het dan dat dit nog nimmer aan de gemeenteraad is gemeld in het kader van de behandeling van de diverse nota's en verordeningen met betrekking tot de uitvoering van de WWB?
4. Welke stappen heeft het college tot nu toe ondernomen of gaat het college nemen om dit conflict tussen WSNP en WWB op te lossen?
5. Is het college bereid om bij het oplossen van dit probleem een richting te kiezen waarbinnen het mogelijk blijft voor burgers in de WSNP zitten een re-intergratietraject te volgen waar binnen het volgen van cursussen mogelijk is zodat zij door kunnen stromen naar duurzaam (regulier) werk?

---- --