Het eerste fonds waar de belegger alleen betaalt bij rendement


De belegger profiteert van specifieke beleggingskennis, maar blijft wel betrokken

ROTTERDAM, 20080923 -- ML Investment is het eerste beleggingsfonds waarbij de belegger enkel betaalt bij een rendement boven de 3,0 procent. Verder combineert het fonds de voordelen van een individuele belegger met die van een belegger in één beleggingsfonds door de belegger actief te betrekken in het investeringsproces. Er wordt ook een lange beleggingshorizon aangehouden waarbij transacties tot een minimum worden beperkt en de beheerder zijn eigen geld in het fonds belegt.

Het lijkt vandaag de dag in deze roerige financiële tijden niet heel vanzelfsprekend een beleggingsfonds te lanceren. Echter ML Investment denkt hier anders over en stelt zelfs dat het juist nu wel de tijd is om te beleggen. Kwalitatief goede bedrijven met weinig schuld worden net zo hard afgestraft als de slechte ondernemingen en staan nu voor weinig geld te koop. Het beleggingsbeleid van ML Investment richt zich dan ook op deze grote kwalitatieve ondernemingen die hebben laten zien dat ze rendement kunnen halen, conservatief met schuld omgaan, groei zullen laten zien, en te koop zijn tegen een korting. ML Investment is het eerste beleggingsfonds dat de voordelen en verschillen met een conventioneel beleggingsfonds, te koop bij een willekeurige bank, combineert als volgt:
  • Schaalvoordelen en expertise worden gecombineerd door een investering in een deel van een grote gediversifieerde portefeuille, maar er wordt wel zeggenschap behouden
  • De kosten zijn relatief laag, en er zijn geen additionele en verborgen kosten; er wordt alleen een prestatie bonus gerekend (25% van het rendement boven de 3.0%)
  • ML Investment stelt niet als doel om beter te presteren dan een bepaalde index (bijv. AEX), maar een harde prestatienorm van 20.0% per jaar
  • Er wordt alleen in kwaliteitsinvesteringen belegd met een veiligheidsmarge voor de lange termijn
  • Ieder half jaar wordt er een financieel rapport opgesteld met daarin volledig inzicht in de gemaakte beleggingen
  • Geld van de oprichter is ook geïnvesteerd in het fonds om aan te geven dat erin wordt geloofd
  • Er kan gemakkelijk worden uitgestapt
  • Beleggers krijgen persoonlijk contact, doordat het aantal deelnemers wordt beperkt tot 100

De meeste mensen beginnen met investeren als er wat geld is opgespaard met hard werken. Er kan dan worden gekozen voor het investeren in individuele aandelen, obligaties of het kopen van een beleggingsfonds bij een grote bank. Veelal ontbreekt de kennis, tijd of geld om te beleggen in individuele aandelen of ontstaat er al snel teleurstelling en dus wordt er veelal een beleggingsfonds gekocht. Een beleggingsfonds geeft de schaalvoordelen en de mogelijkheid om te beleggen in een klein stukje van een grote gediversifieerde portefeuille. Toch zijn beleggingsfondsen vaak erg prijzig (ongemerkt) en bevatten ze veel verborgen kosten, zoals management kosten, beheerskosten, transactiekosten, vaste opslagkosten, prestatiekosten, etc.. Een recent voorbeeld van overmatige kosten die worden doorberekend is de woekerpolisaffaire. Deze kosten gaan ongemerkt af van het ingelegde vermogen, zowel bij winst als verlies. Behalve de hoge en vaak ondoorzichtige kosten is de informatie erg gelimiteerd over de verschillende beleggingen in een fonds en achterliggende redenen voor bepaalde investeringsbeslissingen. ML Investment betrekt klanten zoveel mogelijk bij het investeringsproces door middel van peilingen, actief contact (indien gewenst) en onderbouwingen van gemaakte investeringen.

De enige kosten die de belegger jaarlijks betaalt is een prestatiebonus van 25.0% van het behaalde rendement boven de 3.0%. Als een inleg van EUR 1000 zou stijgen naar EUR 1050, oftewel een winst van vijf procent, dan betaalt de belegger 25% van EUR 20 (de winst boven de 3 procent). Dit zou neerkomen op EUR 5 kosten bij genoemd voorbeeld en EUR 0 als er geen rendement zou zijn. Er wordt bij ML Investment dus enkel betaald als de portefeuille ook echt rendeert. Bij een gemiddelde bank zijn de kosten al gauw drie tot vijf procent van de inleg per jaar wat neerkomt op EUR 50 op een inleg van EUR 1000, los van het rendement.
Verder vraagt ML Investment net als bij elke andere belegging een transactietoeslag van 1.0% per jaar. Deze limiet van 1.0% is gekozen om te voorkomen dat het rendement lijdt onder te hoge transactiekosten. Participeren in ML Investment kan vanaf EUR 10.000 met een maximum van 100 investeerders. Bij succes zal een nieuw fonds worden opgezet met een minimum inleg van EUR 25.000, zo zegt de oprichter.

De oprichter van ML Investment heeft aanzienlijke ervaring bij Nederlands grootste financiële instellingen als beleggingsanalist en vermogensbeheerder. Bij deze grote financiële instellingen heeft de oprichter ondervonden dat de klant niet centraal wordt gesteld en er alleen aandacht is voor het zoveel mogelijk binnenhalen van hoge premies. De vraag rest dan nog steeds: "Waarom zou een belegger ML Investment geld toevertrouwen met de zekerheid dit terug te krijgen?". De oprichter antwoordt hierop: "ML Investment voldoet volledig aan de Wet Financieel Toezicht en er wordt vertrouwen geschept door eigen geld te beleggen in het fonds. Verder wordt er volledig inzicht gegeven in de gemaakte beleggingen, komt er ieder halfjaar een financieel rapport uit en kan de belegger gemakkelijk en zonder problemen uitstappen."

ML Investment wil zijn investeerders zoveel mogelijk motiveren om voor een periode van minimaal 5 jaar te beleggen. Aandelen worden volgens haar vaak als onnodig risicovol afgeschilderd en de marktfluctuaties worden als een handicap gezien in plaats van een kans om goedkoop goede bedrijven te kopen. De geschiedenis heeft inderdaad aangetoond dat het maximale rendement wordt behaald als de belegging lang wordt aangehouden en helemaal als er wordt belegd in een neerwaartse markt. Het is een feit dat het gemiddelde rendement van de S&P 500 over een investeringsperiode van 5 en 10 jaar bijna nooit onder de 0,0% is geweest in de afgelopen 50 jaar. ML Investment beweert niet dat er geen koersdalingen kunnen plaatsvinden, alleen dat deze maar tijdelijk van aard zijn voor kwalitatieve bedrijven. Daarom is het ook van belang deze beleggingshorizon van minimaal 5 jaar aan te houden om de beoogde 20,0% per jaar te behalen. Vanaf oprichting in juli is het rendement op de portefeuille al bijna 13% tegenover 0% voor de AEX. Meer informatie over de portefeuille, kosten en deelneming zijn te vinden op de website http://www.mlinvestment.com/.