Gemeente Achtkarspelen


NOFA-gemeenten organiseren bijeenkomst over alcoholgebruik onder jongeren

Donderdag 25 september a.s. vindt er een bijeenkomst plaats over het alcoholgebruik onder jongeren in de NOFA-gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a.

Uit een recent gehouden onderzoek onder jongeren in dit gebied blijkt dat zij minder alcohol drinken dan jongeren in de stedelijke gebieden waar dit onderzoek eerder is gehouden. Desondanks wordt er veel gedronken. Verontrustend is dat de meeste jongeren al beginnen met drinken als ze 13 of 14 jaar oud zijn.

In Noordoost Fryslân wonen in totaal 9.992 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar. Van deze groep heeft 67% wel eens alcohol gedronken. In totaal gaven 437 jongeren in het onderzoek aan dat zij de afgelopen maand 11 of meer glazen alcohol hadden gedronken. Dat is bijna 15% van degenen die aan het onderzoek hebben meegedaan.

De conclusies van het onderzoek vragen dringend om actie. Samen met verschillende instanties, zoals bijvoorbeeld onderwijs- en zorginstellingen, huisartsen, maatschappelijk werk, politie en jongeren zelf natuurlijk, willen de NOFA-gemeenten snel aan de slag met concrete maatregelen die het alcoholmisbruik voorkomen. De NOFA-gemeenten starten daarom een regionale campagne 'Veilig opgroeien met een nuchtere blik'. Voor deze campagne heeft de provincie een subsidiebedrag van EUR 50.000 beschikbaar gesteld. De bijeenkomst is mede bedoeld om de juiste personen bij elkaar te brengen. Geïnteresseerde organisaties kunnen zich aanmelden bij Fokko Burgler, projectleider jeugd NOFA, telefoon (0519) 29 87 83 of per e-mail f.burgler@dongeradeel.nl.

Voor de bijeenkomst is kinderarts dr. Nico van der Lely van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis uitgenodigd. Hij houdt zich bezig met de gevolgen van alcoholmisbruik. Op zijn polikliniek voor kinderen met ernstige alcoholproblemen houdt Van der Lely officieel bij hoeveel minderjarige alcoholslachtoffers jaarlijks in het ziekenhuis worden opgenomen.

En de feiten liegen er niet om. Steeds meer tieners komen in het ziekenhuis terecht met een alcoholvergiftiging, vooral de groep jongeren van 12 tot 14 jaar is de laatste jaren toegenomen. Volgens de kinderarts is dit het topje van de ijsberg. Bovendien lijkt de publieke opinie nog niet doordrongen te zijn van de blijvende schade die alcohol aan een niet volgroeid lichaam kan aanrichten.

Locatie
Dok 18 (het nieuwe theater in Dokkum), Hogedijken 18-2 te Dokkum.

Programma
14. 00 uur Opening door B. Bilker, voorzitter NOFA-stuurgroep jeugd en burgemeester van Kollumerland c.a
14.15 uur Presentatie dr. N. van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft (gaat ook in gesprek met de zaal) 15.30 uur Pauze
15.45 uur Toelichting op regionale campagne "Veilig opgroeien met een nuchtere blik" door B. Bilker.
16.30 uur Afsluiting met hapje en (alcoholvrij) drankje 17.00 uur Einde