Rechtbank 's-Gravenhage

Jongen veroordeeld voor mishandeling van 74-jarige vrouw in Lisse

Den Haag, 26 september 2008 - De kinderrechter van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag een 14-jarige jongen wegens mishandeling van een 74-jarige vrouw in een park in Lisse, op 15 maart van dit jaar, veroordeeld tot een werkstraf van 30 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van 1 maand.

De 74-jarige vrouw, die slecht ter been is, bevond zich op 15 maart met haar rollator op een smal pad in het Poelpolderpark in Lisse. Op datzelfde moment fietsten twee 13-jarige jongens, waaronder de nu 14-jarige verdachte, over het pad. Zij zagen de vrouw en kwamen tot de conclusie dat het pad te smal was om de vrouw met de fiets te passeren. Verdachte is toen bij het passeren met zijn fiets tegen de vrouw aangereden en heeft haar in het gezicht gespuugd. De vrouw is daarbij op de grond terechtgekomen en liep blauwe plekken en een blauwe gekneusde knie op.

Opzet
De kinderrechter is van oordeel dat de jongen de vrouw opzettelijk heeft geraakt en ten val gebracht, maar acht niet bewezen dat hij de vrouw van de rollator heeft getrokken en op de grond gegooid. Ook acht de kinderrechter niet bewezen dat hij de vrouw tegen haar rug heeft geschopt.

Werkstraf en voorwaardelijke jeugddetentie met bijzondere voorwaarde Wat zich op 15 maart in het Poelpolderpark heeft afgespeeld is naar het oordeel van de kinderrechter buitengewoon ernstig. Een onvoorwaardelijke jeugddetentie is dan ook een passende straf. Daar staan echter de jeugdige leeftijd en de bijzonder moeilijke persoonlijke omstandigheden van de jongen tegenover. Om herhaling van dit soort feiten te voorkomen lijkt intensieve behandeling van de verdachte zowel in het belang van de maatschappij als geschikt voor een zo gunstig mogelijke ontwikkeling van deze zeer jonge verdachte. Daarom heeft de kinderrechter voor deze keer afgezien van een onvoorwaardelijke jeugddetentie en in plaats daarvan een werkstraf en een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. Aan de voorwaardelijke jeugddetentie heeft de kinderrechter de bijzondere voorwaarde verbonden dat de jongen zich moet houden aan de aanwijzingen van zijn gezinsvoogd, ook als dit inhoudt dat hij zich moet onderwerpen aan een persoonlijkheidsonderzoek of een behandeling moet ondergaan of bijzondere training moet volgen. Bij het opleggen van de straf heeft de kinderrechter er rekening mee gehouden dat verdachte op initiatief van zijn pleegouders al geruime tijd huisarrest heeft ondergaan.

LJ Nummer

BF2955


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 26 september 2008