Gemeente Almere

Structurele oplossing voor beheer, onderhoud en vervangingen

25-09-2008

Het college van B en W heeft donderdag 25 september aan de Gemeenteraad een structurele oplossing gepresenteerd voor het beheer en onderhoud van de stad en de vervangingsinvesteringen. In de programmabegroting 2009 en het meerjarenperspectief stelt ze een pakket aan maatregelen voor, waarmee het groen-blauwe karakter van de stad wordt behouden en dat een tekort van bijna EUR 23 miljoen in 2017 voorkomt.

Ongeveer de helft van het tekort (EUR10 miljoen) is al in de programmabegroting van 2008 opgelost, maar het college treft nu nog eens extra voorzieningen voor herontwikkeling van buurten of straten. Ze maakt het mogelijk vaker groot onderhoud te plegen en waar nodig te vervangen. En er is meer ruimte om de kwaliteit van wijken te verbeteren, passend bij nieuwe behoeften van de inwoners van Almere.

Het grootste deel van de dekking van deze uitgaven wordt de komende jaren gevonden in het gemeentefonds (van EUR 2,3 miljoen in 2009 oplopend tot EUR 3,2 miljoen in 2012), in de dividendopbrengsten (EUR
1 miljoen per jaar) en in de nieuwe aanbesteding van het dagelijks onderhoud en van het openbaar vervoer (EUR 1,3 miljoen per jaar besparing).

Extra bijdrage
Een klein deel van de dekking wil het college ondervangen door vanaf 2009 een extra bijdrage te vragen van burgers en bedrijven via een jaarlijkse verhoging van de onroerende zaakbelasting (ozb). Desondanks zal de lastendruk in 2009 minder dan de inflatie toenemen, omdat de tarieven voor riool en afvalstoffen minder stijgen (2%) dan het inflatiecijfer (4,9%). In Almere blijft in 2009 de ozb nog steeds onder het gemiddelde van Nederland.

Maatschappelijke opvang
De begroting is grotendeels een uitwerking van de voorjaarsnota die in juni door de gemeenteraad is vastgesteld, waarin de nadruk lag op wijkgericht werken, investeringen in het jeugdbeleid en de duurzame ontwikkeling van de stad. Een keuze die opvalt ten opzichte van de voorjaarsnota is het extra geld dat het college wil uittrekken voor maatschappelijke opvang.

Het college is teleurgesteld dat de landelijke verdeelsleutel van de gelden voor maatschappelijke omvang (die dateert uit 2001) nog niet is aangepast aan de groei van Almere. De gemeente moet nu zelf de financiering van een aantal voorzieningen voor haar rekening nemen, omdat de acute nood op dit moment hoog is.

In afwachting van de extra gelden van het Rijk, financiert het college uit de gemeentelijke middelen structureel EUR 0,5 miljoen en in 2009 één keer EUR 0,7 miljoen extra in de maatschappelijke opvang van onder andere verslaafden en daklozen.

Jeugd
Het college stelt voor EUR 1,8 miljoen structureel extra in tal van voorzieningen te steken, die ten goede komen aan de jeugd van Almere. Het gaat dan om jeugdgezondheidszorg, opvoedingsondersteuning, de aanpak van kindermishandeling en mogelijkheden voor veilig en gezond spelen.

Dit wordt bekostigd uit de brede doeluitkering Jeugd en Gezin van het Rijk. De gemeente doet daar in 2009 nog eenmalig EUR 0,5 miljoen bij. Verder wil het college de komende vier jaar in totaal eenmalig EUR 1,8 miljoen investeren in de Lokaal Educatieve Agenda: voor onder andere versterking zwakke scholen en verbetering leesonderwijs.

Grote investeringen
In de voorjaarsnota waren al besluiten genomen over zo'n EUR 30 miljoen aan investeringen uit het gemeentelijk investeringsplan (GIP). Bij deze begroting ziet het college ruimte in het GIP om in 2009 onder meer een jongerenontmoetingscentrum in het Olympiakwartier van Almere Poort te realiseren (EUR 2,2 miljoen), het Zilverstrand uit te breiden (EUR 4 miljoen) en een reservering van EUR 2 miljoen te doen voor de realisatie van een zwemvoorziening in Almere Haven.

Verder stelt het college voor de ecologische, educatieve en recreatieve waarde van de Meridiaan te verhogen en daarvoor extra geld uit te trekken. Hiertoe wil het college de bestaande reserveringen ophogen naar EUR 10 miljoen.

Link(s)


* Programmabegroting 2009 Zie het origineel